– Löpning är ju till exempel ganska belastande för fötter och knä och andra leder. Då kan man med fördel börja med att promenera och varva med lite löpning och andra former av träning som cykel och simning som är snällare mot kroppen, säger Mattias Folkesson, universitetsadjunkt på enheten för Idrott på Örebro universitet.
Så man ska inte dra igång och börja springa direkt?
– Nej, det är ett vanligt misstag. Det håller kanske en vecka eller två, men sedan kan kroppen eller knoppen säga stopp.
Träna i vardagen
Tid för träning finns alltid, menar distriktsläkare Lillemor Nyberg.
– Du behöver inte vara rädd för att inte hitta tid, för den hittar du i vardagen bara du letar efter den och vågar vara aktiv, säger Lillemor Nyberg som är distriktsläkare i Karlskoga och också forskar inom idrott och hälsa på Örebro universitet.
Det låter så enkelt när hon säger det. Men sedan när man står där med matkassar och en överfull tvättkorg och barn som ska nattas då kan det kännas tungt att tänka på träning.
– Jag brukar säga till föräldrar att barn är underbara träningsredskap. När man hämtat på förskolan kan man gå direkt till en lekpark och leka datten eller kurragömma i en kvart eller så. Sånt älskar ju mindre barn och då har man fått sin träning för den dagen, säger Lillemor Nyberg.
Förebygger sjukdomar
Och det finns mycket att vinna på en bättre kondition.
– Om man är fysiskt aktiv med promenader, kondition och styrka två gånger i veckan och lite balans och rörlighet då kommer du att uppnå en god hälsa och förebygger de allra flesta av våra folksjukdomar, säger Lillemor Nyberg.
– Den största hälsoeffekten får man om man går från att vara väldigt otränad till att bli måttligt tränad, men man kan få effekt också när man går från medeltränad till vältränad, säger Mattias Folkesson, universitetsadjunkt i Idrott på Örebro universitet.