Se SVT-reportern göra fystest

Uppdaterad
Publicerad

Våren är ju på gång och ett vårtecken är alla som är ute och joggar. Jag har också knutit springskorna – men det var för över tio år sedan! Nu tänkte jag faktiskt komma igång igen.

Den träning jag har med mig i bagaget är två ridpass i veckan och dans en kväll i veckan (oftast i alla fall, fast ibland håller soffan mig kvar). Utöver det ett relativt stillasittande jobb.

Målet är att springa fem kilometer igen. Men eftersom jag är nyfiken på om mitt nya, sportigare, liv kommer ha effekt på min kondition, så har jag kollat av min nuvarande status på Örebro universitet.

#fixaflåsetsvt

Mattias Folkesson är universitetsadjunkt på institutionen för Idrott och hälsa på Örebro universitet. Det är han som håller i testet. Cykeln är redo, vikterna ligger framme. På en bänk ligger en blå ansiktsmask. Det första jag får är ett pulsband som jag spänner på mig. Jag är lite spänd när jag sätter mig på cykeln. Hur bra eller dålig kondition har jag egentligen?

– Du ska få göra två test. Det första som du ska göra nu är Åstrandtestet och där kommer jag att fråga dig varje minut hur ansträngande det är, säger Mattias Folkesson.

Foto: Johannes Weckström/SVT

Vi är igång. Jag trampar och Mattias Folkesson frågar. Svaren antecknar han minut för minut.

Hur det gick? Kolla in klippet ovan!

Om testerna:

Test 1: Åstrandtestet

Personen som gör testet får en pulsmätare på kroppen. Därefter cyklar man med lätt belastning, som kan justeras om det är för lätt. Testet pågår i ca tio minuter. Varje minut får testpersonen göra en uppskattning av hur jobbigt det är med hjälp av den så kallade Borgskalan. Resultatet ger ett uppskattat värde på syreupptagningsförmåga. Testpersonen ska i slutet uppnå en puls på omkring 140 slag per minut.

Vår reporter Malin Gotlin fick i Åstrandtestet ett resultat på en syreupptagningsförmåga på 2, 2 liter syre per minut och räknat per kilo kroppsvikt hamnade hon på 39 ml per kilo och minut. Detta innebär att hon hamnade i spannet för medelgod kondtion.

Test 2: VO2 Maxtest

Också här har testpersonen en pulsmätare på sig. Utöver det får testpersonen en ansiktsmask som kopplas till en maskin som mäter den faktiska syreupptagningsförmågan under testet. Resultatet är alltså mycket tillförlitligt. Personen cyklar i ett högre tempo än under Åstrandtestet och här ska testpersonen ta ut sig och nå sin maxpuls. Vikter läggs på allteftersom för att göra det jobbigare och jobbigare att trampa.

Vår reporter Malin Gotlin nådde en maxpuls på 176 slag per minut och en syreupptagningsförmåga på 2, 1 liter syre per minut. Räknat per kilo kroppsvikt hamnde hon på 37 ml per kilo kroppsvikt och minut. Det här mer noggranna testet visade på något lägre värden än Åstrandtestet, men Malin hamnde fortfarande i spannet för medelgod kondtion.

Syreupptagningsförmåga (räknat i ml per kilo kroppsvikt och minut):

Kvinnor ålder 20-29:

något låg: 29-34

medel: 35-43

hög: 44-48

Kvinnor ålder 30-39:

något låg: 28-33

medel: 34-41

hög: 42-47

Kvinnor ålder 40-49:

något låg: 26-31

medel: 32-40

hög: 41-45

Män ålder: 20-29

något låg: 39-43

medel: 44-51

hög: 52-52

Män ålder 30-39:

Något låg:  35-39

medel: 40-47

hög: 48-51

Män ålder 40-49:

Något låg: 31-35

medel: 36-43

hög: 44-47

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fixaflåsetsvt

Mer i ämnet