Tre unga tjejer som har blivit vänner genom Tiktok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst sagt succé när Filippa Karlsson och Natalie Gustavsson försökte hitta nya vänner i Örebro genom Tiktok – starta klippet för att se dem berätta. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Tjejerna blev vänner före studiestarten i Örebro – genom Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Vännerna Filippa Karlsson och Natalie Gustavsson skulle flytta till Örebro för studier – och ville samtidigt hitta nya vänner i staden. Men hur gör man som ung vuxen? Tjejerna hittade svaret på Tiktok.

När antagningsbeskeden till universiteten kom i mitten av juli började mängder av Tiktok-inlägg florera.

Användare delade var och vad de skulle studera. Samtidigt bad de tittarna att kommentera om de hade blivit antagna till samma universitet – för att komma i kontakt med andra studenter innan studiestarten.

Lyckat sätt att skaffa vänner på

På det sättet blev Natalie Gustavsson, Filippa Karlsson och Alice Westman vänner. Natalie och Filippa, som kände varandra sedan tidigare, delade en Tiktok där de skrev att de sökte nya kompisar i Örebro.

De skulle flytta till staden för att studera till sjuksköterskor vid Örebro universitet.

– Vi fick inte jättemånga visningar men det var många som kommenterade, berättar Natalie Gustavsson.

Alice Westman, som även hon var nyinflyttad i Örebro, var snabb på bollen och det visade sig att alla tre tillhörde samma kårsektion. Efter att de skrev med varandra i kommentarsfältet började de också skriva privat.

– Vi bestämde att vi skulle käka lunch och kolla in staden, det gick väldigt smidigt, säger Alice Westman.

Trygghet inför skolstart

Att lära känna varandra innan skolan började har varit en fördel på flera vis, menar de.

– Vi gick till skolan tillsammans första dagen, man kände sig tryggare på något sätt, säger Filippa Karlsson.

Hur kändes det när det faktiskt fungerade att träffa vänner på det här sättet?

Det var så många som hade kommenterat så jag tänkte inte så mycket mer på det. Sen när de skrev till mig blev jag jätteglad, säger Alice Westman.

Alice, Natalie och Filippa tror att det är vanligt att känna sig ensam som ung i dag, men att sociala medier kan vara en bra väg till att lära känna nya människor.

– Jag tror att många känner att det är lättare att skriva till någon på Tiktok eller på Instagram eftersom det är genom en skärm. Det kan ju också vara något dåligt, men det blir en lättare start, säger Alice Westman.

En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en mobilskärm med video på Tiktok där en tjej pratar, samt texten ”Någon mer som ska börja plugga i Örebro?” synlig. Den högra sektionen visar tre personer som sitter på en bänk och diskuterar. De är klädda i avslappnade kläder och ser ut att ha en trevlig konversation. I övre vänstra hörnet finns siffrorna ”3 2 1”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Filippa, Natalie och Alice dela med sig av sin lista på fem tips på hur man kan använda sociala medier för att skaffa ny vänner som ung vuxen. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.