Besiktningsman i båt under en träbro med ett mätinstrument, en s.k. resistograf.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter var med när P-A Fjellström, Sveriges främsta träbrospecialist, undersökte träbron till Krokbornsparken utanför Hällefors. Starta klippet och se hur han mäter med en resistograf. Foto: SVT

Träbrospecialist avslöjar Krokbornsbrons hemligheter

Publicerad

Tidigare i år stängdes bron till Krokbornsparken i Hällefors eftersom islossningen kunde ha skadat pålarna till bron. Nyligen kom Sveriges främste träbroexpert till Hällefors för att ta reda på hur skicket på bron är.

Han hänger över båtrelingen med sin resistograf. Det är ett mätverktyg som används för att se hur mycket som är ruttet inuti pålarna på träbron i Krokbornsparken utanför Hällefors.

P-A Fjellström från Skellefteå är kanske Sveriges främsta träbrospecialist.

– Det som är under vatten och som alltid har varit under vattnet, det klarar sig väldigt bra, berättar han. Och det som har varit kanske en halvmeter ovanför vattenytan, det har också klarat sig bra. Men det som är i det vi kallar för skvalpzonen, där det växlar mellan torrt och blött, det är det som ruttnar upp.

Impregneringsmedel som ej får användas

Stolparna ser ut som gamla kraftledningsstolpar och det svarta man ser på dem är kvarvarande impregneringsmedel – kreosot, ett medel som man inte får använda sig av längre.

Men P-A berättar att det ändå har haft en avgörande betydelse för att de fortfarande står kvar.

Bron har länge funnits på platsen.

– Det är mest troligt ett militärbygge som ingenjörstruppen gjort någon gång på 40–50-talet, säger P-A Fjellström.

Mättekniken med resistografen är något som även används av arborister när de vill titta efter håligheter i lövträd som ruttnar inifrån. Starta klippet för att se hur undersökningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.