• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Lastbilschauffören förhördes under onsdagskvällen. Foto: SVT

Trafikverket efter dödsolyckan: ”Vi förstod inte hur allvarligt det var”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Trafikverket fått information om en stillastående lastbil på E20 redan tidigt på morgonen tog man ingen kontakt med polisen.

– Vi uppfattade inte hur allvarligt det var, säger presskommunikatören på Trafikverket.

8:47 på onsdagsmorgonen fick Trafikverket information om att en lastbil stod still på E20 i höjd med Åbytorp mellan Kumla och Hallsberg.

Det stillastående fordonet stod i det högra körfältet på den dubbelfiliga motorvägen.

Dödsolyckan på E20

– Men Vägtrafikledarna som fick informationen uppfattade inte hur allvarlig läget var, förklarar presskommunikatör Katarina Wolffram på Trafikverket. Med den information man hade så lades en markering på den digitala kartan som informerar trafikanter om väghinder. Varningar gick också ut i trafikradion.

I första hand ägarens ansvar

Men ingen övrig kontakt med polisen togs.

– I första hand är det ägaren till fordonet som ska se till att det fraktas bort, förklarar Katarina Wolffram. Om det inte sker är det polisen som åker ut och sätter upp varningar. Vi gör det bara när det är planerade vägdragningar eller avstängningar.

Polisen fick information om lastbilen först på onsdagseftermiddagen då en förbipasserande ambulans konstaterade att lastbilen stod illa till. Men patrullen som skickades ut hann inte fram förrän en personbil kört in i den stillastående lastbilen. En person dog omedelbart och två skadades allvarligt.

Det är ännu oklart om det fanns varningstriangel utsatt eller om fordonet hade varningsblinker påslagen vid tiden för olyckan.

Troligtvis intern utredning

Efter det inträffade har man nu börjat att samla information på Trafikverket.

– Enligt vår kundtjänst har ingen person hört av sig för att rapportera den stillastående lastbilen. Det är alltså bara till Vägtrafikledningen som folk hört av sig.

Det är ännu oklart hur man går vidare med ärendet.

– Men någon form av intern utredning blir det troligtvis, säger Katarina Wolffram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på E20

Mer i ämnet