Sedan i höstas fram till februari är det 75 värnpliktiga i hela Sverige som anmälts till åklagarmyndigheten efter att ha kallats men inte kommit till den uppgjorda tiden för att mönstra, vilket P4 Örebro rapporterade om först. Tre av dem kommer från Örebro län. Ingen av dem har i efterhand kunnat uppge något giltigt skäl till varför de inte dykt upp.
Kan bli böter
Om de erkänner att de brutit mot totalförsvarsplikten kan de få böter på 500 kronor, annars riskerar de att ärendet hamnar i tingsrätten.
– I varje fall där någon inte dykt upp gör vi en utredning. Det kan ju vara så att de har giltigt skäl, som att de blivit sjuka eller att tåget havererat, säger Jan Nyquist, chefsjurist på Rekryteringsmyndigheten.
– Av de 75 som vi anmält är det många som uppger att de glömt bort att de har en tid, eller att de bokat om själva och strulat till det. Då har man enligt oss försuttit sin chans. Det handlar om tusentals individer, så vi håller inte på och bokar om de som inte kommit på den tid de hade, säger Jan Nyqvist.
Boka tiden själva
Alla som ska mönstra har själva möjlighet att boka om tiden, och de får påminnelser. Rekryteringsmyndigheten försöker också upplysa om vikten av att dyka upp.
– Kanske att vi måste bli ännu tydligare. Det tittar vi på som en del av vårt kvalitetsarbete, säger Jan Nyqvist.
Efter att värnplikten återinförts pågår nu rekryteringen av den första omgången soldater, och det är de födda år 1999 som kallas. Det handlar om drygt 90 000 personer. Av dem har 6 100 valts ut för att mönstra.
– De vi kallar har sagt att de är motiverade till att göra värnplikt samt har svarat bra på mönstringsunderlaget på webben, säger Jan Nyqvist.
Målet är att 4 000 personer av dem ska göra värnplikten.
På Rekryteringsmyndigheten tror man att det kommer att göras fler polisanmälningar.
Så många har anmälts i respektive län
Skåne 21
Stockholm 20
Dalarna 5
Kalmar 4
Västra Götaland 4
Örebro 3
Jämtland 3
Uppsala 2
Västmanland 2
Kronoberg 2
Gävleborg 2
Jönköping 2
Östergötland 2
Södermanland 1
Blekinge 1
Norrbotten 1