Lars Wiren, polisområdeschef i Örebro till vänster. Till höger ett fönster med skotthåll och ett kryss tejpat över hålet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera faktorer kan ha lett till fler kriminella avhopp, hör Lars Wirén, polisområdeschef Örebro förklara. Foto: SVT

Trendbrott: Många fler kriminella hoppar av i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Något har hänt, allt fler kriminella i länet väljer att hoppa av och byta livsstil. Mellan 2011 och 2018 hoppade en till tre personer av årligen. Men de senaste åren har 20 till 30 per år valt att bryta sin kriminella livstil.

– Den kriminella livsstilen är jobbig, säger Lars Wirén, polisområdeschef i Örebro.

Regionens avhopparverksamhet startade 2011, sedan dess har den vuxit och 2019 togs ett nationellt avhopparprogram fram. Under den perioden har polisen i region Bergslagen alltså hanterat ett par avhopparärenden per år i snitt.

Men de senaste två åren är det betydligt fler som valt att bryta med sitt kriminella liv.

De flesta som hoppar av i polisregionen är hemmahörande i Örebro och är mellan 19 och 40 år, de flesta är i 25-årsåldern.

Enligt polisen är en förutsättning för avhopp att myndigheterna arbetar strukturerat, att det finns stöd för avhopparen och att den har stark motivation. Det kan ofta ta tid att bryta med sitt gamla liv och ofta har personen en kort period där det finns motivation att hoppa av, i det fönstret menar polisen att det är viktigt att fånga upp personen.

I klippet svarar polisområdeschef, Lars Wirén, på varför avhoppen ökat.

En förklaring kan vara metoden GVI som polisen i Örebro började med förra året. Det är ett amerikanskt arbetssätt som går ut på att kartlägga vålddrivande grupper för att sedan kalla in till stormöten med personerna. I Örebro har sådana möten ägt rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.