Här är rösterna som kan förändra valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande har flera röster från länsborna inte räknats. Det handlar om de så kallade onsdagsrösterna samt röster som under valnatten kategoriserades som ogiltiga, men som nu kan godkännas.

De så kallade onsdagsrösterna har fått sitt namn av att de kommer räknas imorgon, onsdag. Anledningen till att de inte räknats är att de kommer från utlandet, andra delar av Sverige eller av andra orsaker inte hann fram till den vallokal där de hörde hemma under valnatten.

Utöver onsdagsrösterna är det de röster som kategoriserats som ogiltiga i vallokalerna som inte räknats än. Dessa röster går länsstyrelsen igenom under veckan och förra valet var det 30 procent av landets ogiltiga röster som blev giltiga, enligt Valmyndigheten.

Valet 2022 Örebro län

– Det är ganska vanligt och det är ofta där som den här lilla diffen mellan det preliminära och slutgiltiga resultatet finns, säger Emma Sjöholm, valsamordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Så kan rösterna påverka

Onsdagsrösterna och de ogiltiga rösterna ingår alltså inte i det preliminära valresultatet, men de kan påverka utgången där det är jämnt. Exempelvis i regionvalet där Miljöpartiet saknar 0,1 procentenheter för att få en plats i fullmäktige.

I Örebro läns regionval kan det handla om ungefär 5 000 röster som ännu inte räknats, sett till hur många onsdagsröster det varit från länet i tidigare val, samt om 30 procent av rösterna som klassades som ogiltiga under valnatten blir giltiga.

Bland länsbornas riksdagsröster kan det handla om upp mot 6 000 röster som ännu inte räknats och i Örebro kommun kan det röra sig om 1 800 oräknade röster hittills.

I klippet får du följa med till länsstyrelsens rösträkning och höra hur ogiltiga röster kan bli giltiga när de kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet