Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Sandberg, regionordförande för LRF, bedömer att det egna vetet som stod klart för skörd innan regnet började falla sannolikt kommer klassas som foder. Foto: Johannes Weckström /SVT

Tvära kast i vädret – årets sommarutmaning för lantbrukarna

Publicerad

Inte bara vädret, utan även läget inför skördeperioden är oroligt för lantbrukarna. Sedan tidigare har Lantmännens prognoser efter den torra inledningen av våren och sommaren visat att skörden beräknas bli en miljon ton mindre jämfört med ett normalår.

I början av sommaren var det för torrt. Nu är det för blött. Det blir lätt så när man är beroende av vädret.

Lantbrukaren Erik Sandberg i Glanshammar, tillika regionordförande i LRF, har flera väderappar på telefonen att bläddra mellan. Fördelen med det är att någon av dem eventuellt kan bjuda på någon ljusglimt.

– Det ser ljusare ut i slutet av veckan på en av dem, berättar han.

Kan klassas som foder

Det är på vippen att de mogna vetekornen i axen på den 15 hektar stora åkern i fukten bildar nya skott. Då är det för sent.

– Det innebär i så fall att det kommer klassas som foder och då får jag mindre betalt.

För vete handlar det om ett inkomstbortfall runt 10 procent. Värre är det för de som odlar korn, där tappet kan röra sig uppemot 30-40 procent.

Försöker komma ikapp

Han har ständig kontakt med medlemmar just nu som är bekymrade. Även de lantbrukare som har djur och hade det tufft i tidiga sommarens torka har bråda dagar för att få ihop tillräckligt med foder inför vintern, även om grönskan skjutit fart i vätan.

– På sina håll kommer det vara brist på foder ändå. Ett annat problem som oroar just nu är bärigheten i marken, säger Erik Sandberg.

Hör mer om utmaningarna för lantbruket just nu i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.