Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Örebrotvillingarnas affärsidé hyllas – plockar plast på västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingarna Mikaela och Lukas Julher från Örebro plockar varje vecka kilovis med plast från stränder på västkusten. Det som började som ett engagemang för närmiljön kring sommarbostaden har vuxit till ett eget företag – och ett prisat sådant.

Tillsammans driver de företaget Clean Sea och nyligen vann de Kooperativa Förbundets pris Änglamarkspriset för sitt miljöengagemang.

– Det är helt fantastiskt, säger Mikaela.

Nedskräpning i naturen

Priset, som delats ut för tionde året, fokuserar på ungas initiativ inom miljö och ekologi. Prissumman på 250 000 kronor kommer att gå in i företaget och användas för att samla in mer plast.

– Vi kommer använda pengarna för att samla in 2 500 kilo plast vid Nord-/Sydkoster, utveckla företaget och skaffa mer utrustning. Vi vill kunna dyka mer och rensa bottnar, säger Lukas.

Idén väcktes vid sommarstugan

Syskonen startade sitt företag 2019 och har sedan dess ägnat somrarna åt att samla in plast från stränder och hav, främst vid svenska västkusten.

– Familjen som bor i Örebro, har ett sommarhus i Sotenkanalen mellan Kungshamn och Hunnebostrand på västkusten. Där har vi som barn badat, fiskat och snorklat och sett plast i vikarna. Där väcktes intresset. I Ramsvikslandet har vi samlat in 100 kilo plast på 50 meter, berättar Lukas.

– Folk är inte medvetna om hur mycket skräp som finns där ute, säger Mikaela. Vid Bohuskusten samlas motsvarande fem badkar per timme med plast och om 30 år betyder det att det kommer finnas mer plast än fisk där, säger Lukas.

I augusti fick de även ta emot föreningen Företagarnas pris Årets Unga Företagare i Örebro län 2022 och förra året fick de ta emot 625 000 kronor från Naturbonusen, instiftat av en affärskedja. De pengarna omvandlades till 12 500 kg insamlad plast med hjälp av företagets olika projekt.

Änglamarkspriset

I motiveringen till Änglamarkspriset står det:

”Årets vinnare visar precis vad Änglamarkspriset står för. De är hängivna eldsjälar som med stor entusiasm löpande gör betydelsefulla insatser för vår miljö. Genom sitt positiva förhållningssätt och smittande engagemang för att förbättra ett stort miljöproblem är de riktiga förebilder för andra unga. Att de dessutom hjälper personer som står långt ifrån arbetsmarknaden med arbetstillfällen gör dem även till sociala hållbarhetsentreprenörer.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpning i naturen

Mer i ämnet