SVTs reporter Erik Karlsson med hjälm som springer underjordslopp i Zinkgruvan i Askersund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyfiken på hur tillvaron ser ut under jord? Häng med SVT:s löpande reporter Erik Karlsson ner i gruvan. Foto: SVT

Lopp i Zinkgruvan i Askersund lockade 600 löpare – med hjälm

Uppdaterad
Publicerad

I Zinkgruvan döljer sig en helt egen värld under jord, med 45 mil bilväg, kontor, matsalar, kaffeautomater och toaletter. Okänd för de flesta.

Men under lördagen öppnades underjorden upp för allmänheten, under gruvloppet Run of Mine.

Gruvloppet i Zinkgruvan är det enda i sitt slag i Sverige där deltagarna springer i en gruva som är i drift. Zinkgruvan Mining är Sveriges sydligaste underjordsgruva, med 450 anställda, och en dag om året stänger man av gruvtrafiken och bjuder in till både motions- och tävlingslopp.

– Vi började 2017 när gruvan firade 160 år. Sedan har vi fortsatt, med uppehåll ett år på grund av pandemin, säger Camilla Törnquist, kommunikationsstrateg på Zinkgruvan Mining.

Springer 500 meter ner i gruvan

Man springer tio eller sex kilometer, 500 meter ner i gruvan. Det ordnas även ett ungdomslopp och ett barnlopp, ovan jord. Underjordsdelen går 350 höjdmeter ner i gruvan och lika långt upp igen. Hjälm är obligatoriskt.

– Det kan vara svårt för allmänheten att få en uppfattning om vad vi håller på med. Det här är ju inte en verksamhet man visar upp bara genom att säga hej och välkommen, säger Camilla Törnquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.