Två undersköterskor som arbetar på Lindens äldreboende ställer upp och berättar om sin arbetsmiljö för SVT Nyheter Örebro. Men de vill vara anonyma.
– Det är ett litet samhälle det här. Och vi känner oss redan utpekade, säger de.
De beskriver en känsla av ständig otillräcklighet och är djupt besvikna över kommunens utredning, som gjordes efter flera larm om missförhållanden på boendet. De menar att många av de brister som tagits upp har flera bottnar och förklaringar.
Bemannade upp och sedan ner
Exempelvis är de kritiska till de åtgärder kommunen vidtog efter att den första Lex Sarah-anmälan gjordes för drygt ett år sedan. De beskriver att det tillfördes mer personal, men bara tillfälligt.
– Den anmälan rörde en helt annan avdelning. Där bemannade de upp och gjorde åtgärder så att det fungerade bra en tid. Men tyvärr drog de ner på bemanningen igen, säger ”Berit”.
Facket: Bristande underlag
Fallet där mat ska ha lämnats så att en brukare inte kunde nå den ska, enligt fackets lokala representant, vara ett exempel av flera på händelser i utredningen som saknar ordentligt underlag.
– Information är i flera fall inte nödvändigtvis styrkt, och det är viktigt att ha med i en sådan här utredning. Det ger en bild av att undersköterskorna är illvilliga, en bild jag upplever verkligen inte finns där, säger Hanna Östeby, sektionsföreträdare för Kommunal.
Chefer kommer och går
En ny chef håller på att rekryteras. Undersköterskorna, som sett sex stycken komma och gå de senaste tio åren, hoppas på att den är lyhörd och närvarande. Men det är inte det enda som behövs.
– Mer utbildad personal och en högre grad av bemanning, så att vi får struktur och hinner med det vi ska göra. För det hinner vi inte idag, säger ”Lotta”.
Nedan svarar tf. socialchef Casco på kritiken: