Två personer i reflexvästar står på en byggarbetsplats. Den ena har en skrivbok i handen och båda bär hjälmar med belysning. I bakgrunden syns en byggnad under konstruktion med byggställningar. En lastbil står parkerad i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Nordlund från fackförbundet Byggnads och skyddsombudet Frank Adolfsson utanför en byggarbetsplats i Örebro. Foto: Linus Arenius/SVT

Unga byggare utsätts för allt mer nervskador

Publicerad

Ny statistik från en studie genomförd av Byggnads visar på att 8 av 10 unga byggare upplever vibrationsskador.

– Jag tror att skadorna förvärrats eftersom nya byggare går ut i arbetet utan att förstå riskerna, säger Niklas Nordlund, ombudsman på Byggnads.

Vibrationsskador utmärker sig till en början genom domningar eller stickningar i händerna.

Vid tidigare undersökningar har vibrationsskador oftast visat sig i åldersgruppen 60+. Nu visar nya siffror på att skadorna rör sig neråt i ålder.

– Nya byggare kommer in till arbetsplatsen med lite kunskap om vilka verktyg som skapar störst risk för vibrationsskador, säger skyddsombudet Frank Adolfsson.

Skapat ett beräkningssystem

Som lösning på problemet har fackförbundet Byggnads skapat ett beräkningssystem som uppger hur mycket du kan använda olika verktyg beroende på din hälsosituation.

– Om det finns tecken på nervskador är det vissa verktyg man knappt ska använda, säger Niklas Nordlund, ombudsman på Byggnads.

Förhoppningen är att fackföreningen tillsammans med skyddsombud ska kunna sprida kunskap om vibrationsskador till unga byggare.

Hör mer om skadorna det handlar om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.