Två byggarbetare i reflexvästar arbetar på en byggplats. En av dem står och använder en jackhammer, medan den andra sitter på knä och mäter. I bakgrunden syns byggmaterial och en betongvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skruvdragare, borrmaskiner och andra vibrerande verktyg kan leda till svåra symptom, som t.ex. domningar och stickningar i händerna. Foto: arkivbild SVT

Tre av fyra byggnadsarbetare har symptom på vibrationsskador: Nu granskas arbetsplatser i Kronoberg och Kalmar

Publicerad

Vibrerande verktyg är ett växande hälsoproblem för byggnadsarbetare – inte minst unga – och med start i dag, ska arbetsplatser i Kalmar och Kronobergs län kontrolleras av facket Byggnads.

Fackförbundet har nyligen gjort en undersökning bland sina medlemmar som visade att 73 procent hade symptom som till exempel domningar och stickningar i händerna vilket är de förste tecknen på nervskador.

– Vi misstänkte att läget var illa, men resultatet var chockerande, inte minst att det är så många unga som drabbas, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads Småland-Blekinge.

I Kronobergs län deltog 68 personer i fackets undersökning. 6 av 10 har upplevt symptom på nervskador och att 7 av 10 hade inte erbjudits medicinsk kontroll av arbetsgivaren.

Flera krav från facket på arbetsgivarna

Byggnads har tre krav till arbetsgivarna: Sanktionsavgifter för företag som bryter mot föreskrifterna, en maxgräns för vibrationer på maskiner och regelbundna medicinska kontroller.

Totalt i Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län ska 108 företag inspekteras i veckan, enligt Byggnads.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.