Två personer extraherar rom från en gädda med hjälp av handskar och en flaska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under mars månad har Tobias Berger och Olof Engstedt samlat in rom och mjölke från gäddor i våtmarker för att kunna flytta romen till tomma våtmarker. Foto: Gry Nanker/SVT

Här flyttas befruktad rom för att rädda gäddorna på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Mängden gäddor på Öland har minskat drastiskt. Sportfiskarna i Kalmar har därför börjat flytta befruktad rom till gäddtomma våtmarker för att öka gäddornas population på Ölandskusten.

Mellan 2025 och 2027 pågår ett EU-finansierat projekt på Öland för att öka mängden gäddor på Öland. Projektet ska återetablera gädda i vattendrag där den försvunnit.

Tobias Berger och Olof Engstedt samlar in rom och mjölke från gäddor i gäddbestånd som redan finns för att sedan flytta romen till tomma våtmarker som Sportfiskarna återskapat de senaste åren.

– Vi hoppas på att de gäddorna som föds i våtmarkerna kommer att komma tillbaka och leka när de är vuxna så vi skapar ett starkt lokalt bestånd, säger Tobias Berger som är projektledare.

Viktigt för ekosystemet

Eftersom gäddan som rovfisk är viktig i ekosystemet längs ostkusten har Sportfiskarna i Kalmar flera pågående projekt med mål att öka mängden gäddor.

– Vi får till exempel mindre algblomning om det finns gäddor på kusten. De håller havet i balans, säger Olof Engstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.