Foto: SVT

Hörselskadade kämpar för tillgänglighet

Uppdaterad
Publicerad

Under Almedalsveckan finns Unga hörselskadade på plats för att undersöka hur tillgängligheten ser ut för hörselskadade. ”Det finns stora brister”, säger Heléne Larsson på föreningen Unga hörselskadade i Örebro.

I år upplevs en lite förbättring med hörslingor och tolkar bland arrangörerna, men bemötandet skiljer sig åt.

– Väldigt varierande attityd. Några säger: ”Ja, absolut, sak vi fixa det här, det är en viktig fråga.” Sedan är det många som hänvisar till kostnaderna, att: ”Vi måste spara”, säger Heléne Larsson, Unga hörselskadade Örebro.

Almedalen 2015

Varit med flera år

Heléne, 28 år, och Dalya Sediq, 19, från Örebro är båda med i gruppen av Unga hörselskadade som deltar i Unga Höreselskadades kampanjarbete under Almedalsveckan. Heléne har varit med flera år tidigare, men för Dalya är det första gången.

Unga Hörselskadade genomför slingpatrull för åttonde året i rad. Slingpatrullen är en undersökning om hur tillgängligheten för hörselskadade ser ut i Almedalen.

Undersökningen genomförs genom att gruppen besöker seminarier, debatter och mingel och kartlägger bland annat om det finns hörslinga och bedömer hur ljudmiljön är. Statistiken jämförs sedan med tidigare års undersökningar.

”Stora brister”

− Det finns stora brister i tillgängligheten i Almedalen, säger Heléne och fortsätter:

– Förra året hade inte ens hälften av de seminarierna vi besökte hörslinga. Och trots att vi pratat om detta i flera år nu så har vi inte sett några tydliga förändringar i våra resultat. Det finns så mycket arbete kvar att göra, flera arrangörer har lovat förbättring av tillgänglighet och säger att de tycker att tillgänglighet är en viktig fråga men sen sker inga åtgärder, nu är det dags att det genomförs i praktiken också!

Försöker påverka

Under veckan försöker föreningen påverka många olika instanser i samhällsapparaten, på både nationell och lokal nivå. Men yttersta ansvaret när det gäller tillgänglighet har riksdag och regering.

– I dag finns det ju en diskrimineringslag som betyder att brist på tillgänglighet är diskriminering, men lagstiftningen är väldigt svag, säger Heléne Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet