Unga med fokus på hotellrörelse

Publicerad

Det började med en nyckelpiga – nu satsar de på hotell. Barnen på förskolan Emil har sedan i höstas haft ett stort intresse för insekter. I dag var de på studiebesök vid USÖ för att se hur insektshotellen som finns där ser ut.

Den där nyckelpigan som barnen hittade satte igång barnens tankar på var småkryp bor och vad de äter. Sedan dess har de skissat på ett eget hotell med sex rum, där lika många olika sorters kryp och insekter förväntas trivas.

– Det ska vara nyckelpigor, maskar och myror, berättar Lanisa Dashti, fem år.

– Och snigel, spindel och skalbagge, fyller kompisen Axel Svensson i.

Ett typiskt insektshotell för bin kan vara gjort av korta bamburörsbitar, gärna med lite olika diameter i öppningen. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Blommar nästan året runt

I dag var barnen på förskolan Emil i Varberga Örebro, på besök hos trädgårdsmästare Jonas Mörk, på parkavdelningen på region Örebro län. Han har tillverkat ett 20-tal insektshotell för olika småkryp, och de flesta sitter i parken runt sjukhuset.

– Hotell behövs eftersom de naturliga boende miljöerna försvinner. Vi städar för mycket och bygger för mycket hårda ytor i städerna. Samtidigt finns den en rikedom av föda till våra pollinerare i städerna, inte minst tack vare alla villaträdgårdar med blommor som blommar nästan året runt, säger Jonas Mörk.

Jonas Mörk, trädgårdsmästare, Region Örebro län. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Städa mindre

Insektshotell kan se väldigt olika ut. Ofta använder man stumpar av bamburör, med vissa insekter trivs med att bo bland krukskärvor eller kutterspån.

– Alla kan bygga hotell och på så sätt skapa mer insektsvänliga miljöer. Speciellt om du är villaägare kan man låta bli att städa så mycket i sin trädgård, utan lämna lite död ved eller någon lövhög, säger Jonas Mörk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.