Unga väljer bort byggbranschen på grund av machokulturen

Uppdaterad
Publicerad

Byggbranschen kommer att självdö om den inte klarar av att bli mer inkluderande och spegla samhället. Det tror Maria Hernroth, som är chef på byggföretaget Peab.

– Tyvärr är det fler än tjejerna som väljer bort branschen idag. Inte heller moderna män vill arbeta i en bransch som inte är sund, säger hon.

Sexism, rasism och mobbning. Byggbranschen är fortfarande kraftigt könssegregerad och har i hundra år genomsyrats av hierarkier och machokultur. 

– Vi har ett enormt ansvar att se till att branschen blir inkluderande och att vi välkomnar mångfald. Det är en ren ödesfråga, säger Maria Hernroth som är hållbarhetschef på Peab.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Mådde dåligt på praktiken

För några år sedan kontaktades Maria av ett antal gymnasielever som var ute på praktik i Peab. De berättade att jargongen på företagets arbetsplatser var så pass psykiskt påfrestande att de inte ville jobba kvar i branschen. 

– Det var en chock. Eleverna sa att om branschen inte skärper sig så kommer den stå utan medarbetare i framtiden.

Vidtog åtgärder omgående

Maria tog ärendet till högsta ledningen som svarade med att omgående vidta åtgärder för att försöka råda bot på machokulturen.

– Sedan dess håller vi nu på att utbilda samtliga av våra 15 000 medarbetare i jämställdhet- och likabehandlingsfrågor.

Metoden går ut på att fysiskt möta personalen och prata om vad både lagen och Peab säger, men också om varje medarbetares enskilda ansvar.

– Alla ska veta vad som gäller och att vi som arbetsgivare ingriper om någon går över gränsen. Det kan handla om allt från kulturförbättrande insatser till skarpa arbetsrättsliga åtgärder.

Arbetsklimatet har blivit bättre

Hittills har 8 000 medarbetare utbildats och både facket och arbetsgivaren tycker att kulturen på arbetsplatserna i företaget har blivit betydligt bättre de senaste åren.

Samtidigt finns spår av machokulturen fortfarande kvar.

Lukas Flogård går andra året på bygg och anläggningsprogrammet och har under sin praktik ibland märkt av vad han kallar för en ”väldigt gubbig stil”.

– Det kan handla om olika skämt som jag inte tycker är okej, säger han och förklarar att skämten ofta är kopplade till exempelvis kön eller ursprung.

– Men jag brukar alltid säga ifrån när jag hör sådant, säger Lukas.

Hur brukar det tas emot bland dina äldre kollegor?

– De brukar tycka att jag är lite löjlig, men vi blir aldrig osams. Och jag kommer fortsätta säga ifrån när jag tycker någon säger något olämpligt, säger han.

Ungdomarna är framtiden

Maria Hernroth är medveten om att strukturerna i viss mån fortfarande finns kvar i branschen, men vill framhålla att förändringsarbetet går i rasande takt.

– Jag har en väldigt stark tilltro till våra ungdomar. De har både kunskapen och modet att våga säga ifrån. Ju fler som vågar ta ställning och driva den här bollen, desto snabbare kommer förändringen att ske, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Mer i ämnet