• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Unik utgrävning i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Norr om Norberg finns en unik arkeologisk utgrävning. Där gräver man just nu ut en masugnsby där det producerats järn och bott folk från 1300 till 1600-talet.

Lastbilar och intensiv trafik bara meter ifrån en av de mest unika arkeologiska utgrävningarna i Västmanland. Det är breddningen av väg 68 mellan Norberg och Avesta som är anledningen till att man gör grävningen. För det är just när samhället utvidgas eller ändras som många fynd görs.

-Det är en stor arbetsmarknad för oss arkeologer. Det kallas för exploateringsgrävningar, säger Jonas Ros, arkeolog vid utgrävningarna.

Beroende av vatten

Vi befinner oss vid Dammsjön strax norr om Norberg. Namnet har den fått eftersom man vid järntillverkningen dämde upp sjön för att bäcken kunde regleras optimalt.

-Det var bäcken som gjorde att bergsmansbyn ligger där den ligger. För driften av masugnen var man helt beroende av ett stort vattenhjul som drev bälgarna som gick dygnet runt i ett par, tre månader när man gjorde järnet, säger Ing-Marie Jensen, arkeolog.

Vardagsföremål

Förutom masugnen som är unik i sig är platsen extra speciell då den också var boplats för en hel by som levde av masugnen. Stora som små hus ligger utspridda i landskapet.

-Vi har frilagt så mycket som nio hus. Det är bostadshus, verkstäder och stall, säger Jonas Ros.

Förutom restprodukter från själva masugnen hittar arkeologerna även en del intressanta vardagsföremål.

-Vi har hittat delar av fat, kniv, hästsko och en sporre till ridstövlar, säger Jonas Ros.

Fredrik Björkholm

fredrik.bjorkholm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.