Bilder från Århundradets Kärlekshistoria av Hanna Lekander i regi av Lo Kauppi på Örebro teater. På den högra bilden står en kvinna på en upphöjd plattform med utsträckta armar och bär en lång klänning som flödar ner mot golvet. På den vänstra är hon klädd i en t-shirt och jeansjacka, står på marken och rör sig energiskt, med en uttrycksfull gest. Bakgrunden är mörk vilket framhäver deras framträdande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hanna Lekander och Lo Kauppi berätta om ”kamikaze-projektet” i klippet. Foto: Erik Wärlegård, Örebro Teater

Urpremiär av Århundradets kärlekshistoria på Örebro teater

Publicerad

På Örebro teaters experimentella scen, även kallad ”Lilla Berlin”, har Århundradets kärlekshistoria i veckan urpremiär. Det är en föreställning om medberoende, klass, makt och könsroller som bland annat spelas på Hinseberganstalten.

Efter tio intensiva repdagar var det under tisdagen dags för premiär av Hanna Lekandes egenskrivna föreställning Århundradets kärlekshistoria. För regin står Lo Kauppi och musikdesignen är gjord av Jenny Wilson.

– Jag har kallat det för ett kamikazeprojekt, för att det låter helt omöjligt att på tio dagar få ihop. Även om materialet fanns i Hanna och i Tommis fantastiska dikter och brev, säger Lo Kauppi.

Bygger på självupplevd relation

Föreställningen bygger på manusförfattarens självupplevda relation med ungdomskärleken Tommi, där vi följer med bland dikter, dagböcker, brev och minnen.

– Kärlekshistorien som jag hade när jag var 15 till 19 ligger till grund för berättelsen, men nu befinner vi oss också någon annanstans där vi har skapat och förfinat det och gjort ett konstverk av det, säger Hanna Lekander.

Hinseberg ett av turnéstoppen

Föreställningen kommer nu ge sig ut på turné där bland annat kvinnofängelset Hinseberg är en av spelplatserna.

Varför är det viktigt att spela på Hinseberganstalten?

– Att kunna ge föreställningar till alla grupper, att få spela för dem precis som för alla andra är viktigt. För de har inte möjligheten att ta sig hit, säger Hanna Lekander.

Men att medberoende, makt och klasskrockar finns på alla platser och i alla samhällsgrupper, oavsett bakgrund, menar Lo Kauppi är viktigt att komma ihåg.

Flirtar med flera kända verk

– Det kommer inte vara mer igenkänning där än vad det kommer vara om du skulle vara på Östermalm, säger hon.

Föreställningen flörtar med både Ebba Witt-Brattströms ”Århundradets kärlekskrig” och Märta Tikkanens ”Århundradets kärlekssaga”, och enligt Hanna Lekander är historier om medberoende mellan könen långt ifrån färdigdiskuterade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.