Skuggor av medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utgivare till nazistisk sida anses skyldig till hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Juryn i Örebro tingsrätt anser att Nordfronts ansvarige utgivare gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i 104 fall. Nu ska rättens domare ta ställning i målet.

Under torsdagen och fredagen hölls förhandlingar i Örebro tingsrätt mot den tidigare ansvarige utgivaren för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) hemsida Nordfront.

Eftersom det handlar om ett tryckfrihetsmål har nio nämndemän i en jury uttalat sig i målet.

– Juryn svarade nej på två av frågorna och ja på resten. Det betyder att de anser att den åtalade gjort sig skyldig till 104 fall av hets mot folkgrupp, säger lagman Björn Lindén.

Bilder på Hitler

Han ska nu tillsammans med ytterligare två juristdomare meddela dom i målet. Domarna ska ta ställning till alla de punkter som juryn svarade ja på.

De flesta av åtalspunkterna handlar om att hemsidan skrivit artiklar om hur platser affischerats med bilder på Adolf Hitler. Åklagaren menar att hemsidan gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp, men den åtalade mannen har nekat till alla anklagelser och uppgivit att hemsidan endast skrivit om nyhetshändelser.

– Det vore en inskränkning av yttrandefriheten om min klient döms. Nyhetsartiklar som beskriver en händelse är inte jämförbara med hyllningar av Adolf Hitler, säger advokat Sargon de Basso.

Åklagaren nöjd

Åklagare Jonas Lövström är nöjd efter rättegångens två dagar.

– Vi har en väldigt klar uppfattning att det här inte är nyhetsförmedling, och vi har lämnat bra bevisning, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Domen meddelas om tre veckor.

Tryckfrihetsbrott

  • Tryckfrihetsmål skiljer sig från andra rättsmål i Sverige eftersom det är en jury som avgör.
  • Juryn består av nio nämndemän som avgör om ett brott begåtts. Sex röster krävs för fällande dom.
  • Frågor om ansvar, påföljd och skadestånd avgörs däremot av domstolen.
  • Friar juryn är domstolen bunden till det beslutet. Fäller juryn kan domstolen ändå välja att fria den tilltalade.
  • Justitiekanslern (JK), som är ensam åklagare vid tryckfrihetsbrott, kan också väcka allmänt åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.