Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett år efter att ha blivit utskriven från rättspsykiatrin attackerade mannen sina anhöriga med kniv. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Vården anmäler sig själv efter att utskriven patient attackerade anhöriga med kniv

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern som i slutet på förra året attackerade sin mamma och en annan släkting med kniv vårdades av psykosvården vid Region Örebro län, men hade slutat ta sina mediciner och avbokat läkarbesök.

Nu anmäler regionen själva händelsen till IVO.

Mannen hade år 2013 dömts till rättspsykiatrisk vård efter flera våldsbrott. Han skrevs ut från rättspsykiatrin 2022 och övergick då till frivillig psykosvård. En tid senare slutade han ta sina mediciner och avbokade läkarbesök.

Drygt ett år senare, den 15 november 2023, var mannen hemma hos sin mamma och attackerade henne och en annan släkting med kniv. Mamman fick allvarliga skador men överlevde. Mannen dömdes senare för försök till mord och grov misshandel till rättspsykiatrisk vård.

I sin anmälan skriver Region Örebro län att det fanns behov av tät uppföljning när mannen skrevs ut från rättspsykiatrin, men att det saknades både åtgärder och ställningstagande till vad som skulle göras när mannen drog sig undan från vården och slutade ta sin medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.