Västerås – Robot ska bygga hus på månen

Uppdaterad
Publicerad

Studenter på Mälardalens högskola i Västerås ska konstruera en robot för husbygge på månen. Målet är att roboten ska placera ut ett rött torp med vita knutar på månen år 2012.

Tillsammans med multikonstnären Mikael Genberg från Västerås ska studenter på civilingenjörsutbildningen bygga en begåvad robot som ska hitta en lämplig tomtplatspå månen för att sedan placera ut torpet. Därmed blir Sverige först med att bygga på månen.

Det är inte första gången robotproffessorn Lars Asplund låter sina studenter konstruera robotar, förra året byggde man en sprinter för kortdistans.

-Vi vill utbilda studenter som tänker kreativt, samarbetar, satsar på den allra senaste tekniken och vågar ha en hög ambitionsnivå. Det viktigaste är inte alltid att man når ända fram. Siktar man mot stjärnorna når man i alla fall trädtopparna eller kanske till och med månen, säger professor Lars Asplund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mikael Genberg

Mer i ämnet