I det tio hektar stora växthuset ska det skördas 8 000 ton tomater – årligen. Det är en tiondel av svenskarna tomatkonsumtion varje år.
– Vi tror att det finns ett stort behov av närproducerade svenska tomater och närproducerad mat överlag, säger Ingrid Schuster, chef för projektledningskontoret på Wa3rm.
Avgörande faktor
Växthuset ska till stor del drivas av restvärme från Billeruds pappersbruk. Enligt Ingrid Schuster är det en avgörande faktor för att projektet kunde genomföras.
Värmen är av lägre temperatur och går inte att använda till fjärrvärmenätet, men till att värma ett växthus passar den däremot bra.
– Det hade varit oerhört kostsamt att driva ett växthus i den här storleken på den här platsen utan tillgång till restvärmen, berättar Ingrid Schuster.
Ytterligare ett växthus
Byggprojektet står företaget Wa3rm för, men odlingen kommer däremot skötas av det holländska företaget Foodventures. I och med att den planerade räkodlingen inte blir av kommer det nu även byggas ytterligare ett tomatväxthus. Även där ska det ska produceras 8 000 ton tomater varje år.
Se videon för att följa med in i det snart färdigställda växthuset.