Ett stort tomt växthus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tomaterna kommer att vara godare än de vi importerar.” Hör Ingrid Schuster, chef för planeringskontoret på Wa3rm, om varför tomaterna kommer att smaka bättre. Foto: Simon Rhenström/SVT

Växthuset i Frövi snart klart: ”Extra goda tomater”

Uppdaterad
Publicerad

Till våren ska de första tomaterna provodlas och redan till sommaren är den första tomaten är mogen.

Nu planeras ytterligare ett växthus – på den tomma marken där den tidigare planerade räkodlingen skulle ha funnits.

I det tio hektar stora växthuset ska det skördas 8 000 ton tomater – årligen. Det är en tiondel av svenskarna tomatkonsumtion varje år.

– Vi tror att det finns ett stort behov av närproducerade svenska tomater och närproducerad mat överlag, säger Ingrid Schuster, chef för projektledningskontoret på Wa3rm.

Avgörande faktor

Växthuset ska till stor del drivas av restvärme från Billeruds pappersbruk. Enligt Ingrid Schuster är det en avgörande faktor för att projektet kunde genomföras.

Värmen är av lägre temperatur och går inte att använda till fjärrvärmenätet, men till att värma ett växthus passar den däremot bra.

– Det hade varit oerhört kostsamt att driva ett växthus i den här storleken på den här platsen utan tillgång till restvärmen, berättar Ingrid Schuster.

Ytterligare ett växthus

Byggprojektet står företaget Wa3rm för, men odlingen kommer däremot skötas av det holländska företaget Foodventures. I och med att den planerade räkodlingen inte blir av kommer det nu även byggas ytterligare ett tomatväxthus. Även där ska det ska produceras 8 000 ton tomater varje år.

Se videon för att följa med in i det snart färdigställda växthuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.