Kersti Beck Larsson, certifierad naturguide på Tivedens nationalpark, sitter i vildmarken vid en grillplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kersti Beck Larsson varför hon tror att sydeuropéer söker sig till Tivedens nationalpark. Foto: Erik Karlsson/SVT

Vildmarken i Tiveden lockar – nu hittar allt fler nya turister hit

Publicerad

Att fly värmen i södra Europa och turista i Sverige har blivit en trend. Något som märks i Tivedens nationalpark.

– Vi hör på språket och ser på bilarna att nya nationaliteter av turister dyker upp, säger Kersti Beck Larsson, naturguide.

Hon tror att det framför allt är vildmarken som lockar.

– Att den är tillgänglig och att vi har en behaglig temperatur.

Främst är det svenskar, tyskar och holländare som besöker nationalparken, men enligt Kersti Beck Larsson har även andra nationaliteter börjat hitta dit sedan ett par år tillbaka.

– Det är fler belgare, fransmän, italienare och schweizare som kommit de sista åren.

En faktor som kan påverka är det geografiska läget, menar hon.

– Folk är ofta på väg någonstans genom Skandinavien. Man har valt att tillbringa hela semestern här och då blir Tiveden ett lägligt stopp i landet.

Sämre underhåll får konsekvenser

Men samtidigt som fler turister söker sig norrut har regeringen minskat anslagen för skötsel av naturreservat och nationalparker. Kersti Beck Larsson är orolig för vad det kan leda till på sikt.

– Konsekvenserna blir att underhållet försämras. Man hinner inte laga spänger, sätta upp markeringar och det blir färre tillfällen att tömma sopor.

– Det blir också färre värdar i entréerna så man blir mer utlämnad som vandrare.

Det tror hon kan påverka turisternas bild av Sverige negativt.

– Blir det sämre standard på lederna blir det mindre attraktivt att gå där. Det är också så att naturen far illa när man inte underhåller den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.