Villainbrotten i Örebro har mer än fördubblats 1996-2017, enligt statistik från Villaägarnas riksförbund. I fjol polisanmäldes 520 villainbrott i länet, en ökning med nästan en tredjedel jämfört med 2016, vilket gör Örebro till det län där villainbrotten ökat mest. När antalet inbrott sätts i relation till antalet småhus hamnar länet på tredje plats i landet.
Störst risk för inbrott i småhus lär det i Örebro, Hallsberg och Degerfors.
Internationella ligor
– Allra värst var det i Örebro. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.
Hon menar att villainbrotten måste prioriteras hårdare och hänvisar till att polisen själva uppger att internationella ligor ligger bakom ungefär hälften av inbrotten.
Just bostadsinbrott är svåra att förhindra, enligt Örebropolisen, eftersom de inträffar alla tider på dygnet och överallt – i stan eller i glesbygd.
Beroende av iakttagelser
– Vi är helt beroende av att allmänheten rapporterar akttagelser. Grannsamverkan är mycket bra för att förebygga. Det ökar den sociala kontrollen, säger Tomas Ammer, kommunpolis i Örebro.
– Inbrottstjuvar, i alla fall lokala förmågor, blir ofta tagna i andra sammanhang. Det svåra är att bevisa att de begått specifika inbrott.
Örebro är en knutpunkt som tjänar ligornas syften, enligt polisen, med riksväg 50, E18 och E20 som erbjuder snabba flyktvägar. Områden nära dessa vägar är också mer utsatta. Ligorna är också ofta väldigt skickliga på att se husets svaga punkter. Ibland sätter de till och med tillbaka glasrutor efter fullbordade inbrott – allt för att fördröja upptäckten.
– En krossad ruta kan ju grannen upptäcka och larma om. Det är ett exempel på varför god grannsamverkan är så viktig, säger Jörgen Westlin på Örebropolisen.
Bostadsinbrott – så förebygger du
- Informera grannarna även vid kortare bortavaro.
- Se till att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
- Låt radion gå på med timer så det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken. Tänk också på att inte störa grannarna med för hög volym.
- Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.
- Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam och peta in posten om den sticker ut.
Källa: Stöldskyddsföreningen