• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: Länsstyrelsen Örebro

Skabbvarg skjuten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen sköts ytterligare en skabbdrabbad varg i Karlskogatrakten. Det är den fjärde skabbvargen som har avlivats sedan i somras.

Skabbsjuka vargen som avlivats fanns i det så kallade Loka-reviret mellan Hällefors och Karlskoga. Det är den fjärde vargen som avlivats på grund av skabb det senaste halvåret.

Sedan juli 2012 har tre skabbangripna vargar skjutits i området av lokala jägare efter samråd med Länsstyrelsen. Vargarna har avlivats av djurskyddskäl med stöd av jaktförordningens § 40b.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Sjukdomen orsakar pälsavfall och irriterande sårbildningar i huden vilket gör att smittade djur får svårt att skaffa sig föda och hålla värmen. Sjukdomen resulterar ofta i att djuren svälter eller fryser ihjäl, ett plågsamt sätt att dö på, säger rovdjurshandläggare Per Wedholm.

Mycket smittsam

Sjukdomen är mycket smittsam och länsstyrelsen har letat efter skabbvargar sedan en tid tillbaka, enligt William Lundin på länstyrelsen i Örebro.

Vargen som fälldes under tisdagen 1 januari var precis som de tidigare fällda djuren en årsgammal valp.

Länsstyrelsens naturbevakare har hämtat vargen för vidare transport till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala.

Länsstyrelsen kommer att fortsätta leta efter drabbade vargar i Karlskogareviret, som är det område som drabbats.

Plågsam sjukdom

Skabb leder till en mycket plågsam död, särskilt när det är kallt. Djuren tappar päls och fryser hela tiden. De får också kliande sår.

Enligt William Lundin finns mycket skabbräv i området, och det är troligen det som gjort att vargarna drabbats, eftersom de angriper räv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet