Växjö tennissällskaps damer ställer inte upp i elitserien i år. Foto: TT

15 specialidrottsförbund med i inkluderingssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 300 miljoner kronor under tre år för att nå fler barn och ungdomar i de områden som polisen beskriver som ”utsatta”. Nu står det klart vilka 15 specialidrottsförbund som får dela på de pengarna. Det handlar om fotboll och kampsport, men också om tennis, orientering och ridsport.

– 300 miljoner kronor under tre år, det är ganska mycket pengar, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om den nya statistik som tydligt visar att föreningsidrottande är ojämlikt fördelat i olika bostadsområden. I resurssvaga områden är det en lägre andel barn och ungdomar som är aktiva i föreningsidrotten. Det här syns ännu tydligare bland tjejer.

Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor per år i tre år för att öka föreningsidrottandet i ”utsatta områden”. Pengarna går till Riksidrottsförbundet som nu meddelar vilka specialidrottsförbund som ska få del av pengarna.

Ojämlik ungdomsidrott

Basket, fotboll, ridning, tennis

Basket, kampsport och fotboll är tre av de idrotter som kommer att få pengar för att göra riktade satsningar i de här bostadsområdena. Men även tennis, simning, ridsport och orientering.

– Den här gången fördelar vi inte pengarna ur ett rättviseperspektiv, utan vi satsar på de specialidrottsförbund som har visat resultat, eller som har planer på att gå in i områdena, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Det är inte klart ännu vilka satsningar som ska göras och var.

”Tennis på gatan” ska spridas till fler orter

Svenska tennisförbundet är en av de specialidrottsförbund som får pengar.

– Vi har ett projekt som heter ”Tennis på gatan” som beskrivs på 13 orter idag. Det kan vara något som vi kan växla upp och börja med i fler områden, säger Christer Sjöö, generalsekreterare i Svenska tennisförbundet.

”Tennis på gatan” innebär att föreningen går ut i bostadsområden och spelar tennis med barn och ungdomar 1-2 gånger per vecka. Om man kommer dit regelbundet kan man få ett stipendie som täcker träningsavgift och utrustning så att man kan vara med ett år i en vanlig tennisförening.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hani Nor har tränat i flera år med Bollihop som har öppna träningar för tjejer och kvinnor i Berga, Ryd och Skäggetorp i Linköping. I videon avslöjar projektledaren Sahar Khalili sina bästa knep för att lyckas locka tjejer till idrottsträningarna. Foto: SVT

Här är specialidrottsförbunden som får dela på regeringspengarna

Svenska Badmintonförbundet

Svenska Basketbollförbundet

Svenska Bordtennisförbundet

Svenska Brottningsförbundet

Svenska Budo & Kampsportförbundet

Svenska Fotbollförbundet

Svenska Friidrottsförbundet

Svenska Gymnastikförbundet

Svenska Handbollförbundet

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Svenska Orienteringsförbundet

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Simförbundet

Svenska Skolidrottsförbundet

Svenska Tennisförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet