• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

18 000 namn mot flygövningar

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna fortsätter mot försvarets planer att utöka övningsverksamheten kring Vättern.

I dag överlämnade en delegation från Aktion Rädda Vättern listor med drygt 18 000 namn till Länsstyrelsen i Västra Götaland som ska avgöra frågan.

Väcker oro

Försvarsmaktens ansökan om att utöka sin övningsverksamhet kring Vättern från 20 dagar till 50 dagar väcker oro.

Försvarsövningar över Vättern

Det handlar om flygningar och skjutövningar i och omkring sjön med Gripen SK60 och helikoptrar.

– Vi hoppas få stopp på försvarets verksamhet i Vättern och att de skjuter i Vättern och flyger runt och bullrar enormt mycket, säger Rune Olsson, talesperson för Aktion Rädda Vättern.

Kommuner säger nej

Frågan är nu ute på remiss och hitills har ett 70-tal svar kommit in. Bland annat från kommuner runt Vättern som sagt nej.

Och med namnlistor och sitt remissvar i dag så vill Aktion Rädda Vättern protestera. Ökade övningar ger inte bara mer buller utan riskerar miljön kring sjön, menar man.

– De har tillåtelse att skjuta i sjön utan att behöva ta upp ammunitionen. Försvaret hävdar att det är sediment i botten, men våra dykare säger att det inte finns sedimentering och vi har bildbevis på det, säger Rune Olsson.

Oro i onödan

Men från försvarets sida menar man att miljön inte kommer påverkas och att folk oroar sig i onödan.

– Jag befarar det, ja. Från vår sida utifrån de utredningar som är gjorda och som är samlade i miljökonsekvensbeskrivningen i tillståndsansökan så ser vi ingen påtaglig anledning till oro för miljön i Vättern, säger Folke Borg, chef Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Väntan på beslut

Det kommer att ta flera månader innan Länsstyrelsen tar sitt beslut. Men oavsett vilket det blir så kommer någon av parterna överklaga. Och då blir det till slut upp till regeringen att avgöra frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet