18-åring och 14-åring dömda – filmade brutal våldtäkt i Motala

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man har dömts till fyra års fängelse och ett stort skadestånd av Linköpings tingsrätt för våldtäkt, misshandel, rån och utpressning.

Offret var en ung kvinna och en 14-årig pojke var medbrottsling.

Förutom fängelsestraffet ska 18-åringen betala 333 000 kronor i skadestånd till offret.

14-åringen kan inte dömas till någon påföljd, eftersom han är under 15 år, men åklagaren begärde att domstolen skulle pröva skuldfrågan genom så kallad bevistalan.

Tingsrätten finner honom skyldig och dömer honom att solidariskt med 18-åringen betala 275 000 kronor av skadeståndssumman till flickan.

Brändes och våldtogs

Det var natten mellan den 15 och 16 juli i år som 18-åringen och pojken begick brotten mot den unga kvinnan i Motala.

Den unga kvinnan rånades av duon på 500 kronor, en tröja och en väst. I samband med det brändes hon två gånger i pannan med en cigarett och skadades med en kniv.

Både 18-åringen och 14-åringen tvingade sedan till sig orala samlag med flickan, vilket de filmade med 18-åringens mobil. Efter det ska de ha hotat med att skjuta hennes familj och hund om hon berättade något om det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.