SVT-mikrofon riktas mot en person i en korridor med glasväggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ökar risken för att kriminella och extremistiska grupperingar kan få inflytande i verksamheter, vilket kan få stora konsekvenser för individer, organisationer och samhället”, säger Anna Horgby, projektledare på Brå. Foto: Martin Klevelid/SVT

Brås varning: Kriminella påverkar politiker och socialtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella grupper försöker påverka kommunanställda och politiker genom trakasserier och hot. Dessa påverkansförsök kan vara svåra att hantera rättsligt, särskilt på lokal nivå där skyddet mot otillåten påverkan ofta är begränsat.

– Det rör sig om ett fåtal allvarliga händelser men det är ett problem som måste tas på allvar, menar Anna Horgby, projektledare på Brottsförebyggande rådet.

En ny rapport från Brå visar att kriminella och extremistiska grupper använder metoder som trakasserier och hot för att få kommunanställda och politiker att ändra beslut, dela sekretessbelagd information eller undvika att ta ställning i politiska frågor. Särskilt utsatta är individer inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg samt de som arbetar med barn och unga i utsatta områden.

– Ofta är det subtila hot som inte är olagliga. Det gör det svårt att komma till rätta med dem rent rättsligt, säger Anna Horgby.

Brå vill se utökat stöd

För förtroendevalda handlar det ofta om ideologiskt motiverade påverkansförsök från extremistiska grupper. Brås rapport rekommenderar att politiska partier arbetar mer aktivt för att identifiera och hantera dessa försök, samt stödja lokala förtroendevalda och partiorganisationer.

– Det rör sig om ett fåtal allvarliga händelser men det är ett problem som måste tas på allvar, menar Anna Horgby.

Anmälningar om påverkan ökar

Den fysiska närheten på kommunal nivå gör det lättare att skapa obehag, vilket kan leda till att de får inflytande över verksamheten. I Linköping har kommunen arbetat aktivt med att öka kunskapen bland de anställda och uppmanar personalen att anmäla påverkansförsök.

– För tre år sedan hade vi en anmälan, nu har vi drygt 400. Det beror på en ökad anmälningsbenägenheten men också på en förändrad samhällsbild, säger Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef i Linköpings kommun.

Handbok ska stärka motståndskraften

För att stötta i det förebyggande arbetet har Brå tagit fram en handbok som innehåller konkreta verktyg och strategier för att förebygga och hantera påverkansförsök.

– Boken innehåller tips och råd men det allra viktigaste är att lyfta frågan och våga prata om det, säger Lisa Pedersen, utredare på Brå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.