Delad bild. Till vänster person i svart tröja, till höger person håller i en flaska mjöd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bryggarna Kalle Andersson på Gotland och Camilla Karlsson i Östergötland ger sin syn på förslaget om gårdsförsäljning i videon. Foto: Patrik Widegren och Carl Larsson/SVT

Ja till gårdsförsäljning – men restriktioner hämmar menar bryggare

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen godkände riksdagen gårdsförsäljning av alkohol för mindre producenter. Men från de småskaliga dryckesproducenterna mullrar klagomålen. De anser att de föreskrifter som föreslagits av Folkhälsomyndigheten gör att försäljningen blir både för krånglig och för dyr.

– Jag kommer nog inte ha möjlighet att börja med alkoholförsäljning. Föreskrifterna blir mer ett hinder i stället för att möjliggöra, säger bryggaren Camilla Karlsson, i Kvillinge utanför Norrköping.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska ett besöksarrangemang på 45 minuter ingå.

– För att kunden sedan ska få köpa max tre liter, eller 70 centiliter starksprit.

Måste upplysa om skadeverkningar

Camilla Karlsson tillverkar bland annat mjöd och cider. Hon skulle vilja se mer flexibla regler.

– Kunna köra ett bildspel eller en film. Eller ha en grupp i en och en halv timme, men jag ska kunna välja. Tänk dig att du på Systembolaget ska få en föreläsning på fem minuter för varje flaska vin.

Producenterna kan också bli tvungna att upplysa om skadeverkningarna av alkohol.

– Det har varken Systembolaget eller andra restauranger. Så det är konstigt att vi ska behöva göra det här, säger Nina Schultes, som tillsammans med sambon Kalle Andersson driver ett ölbryggeri på Gotland.

De tänker dock göra ett försök med gårdsförsäljning.

Se mer om detta i klippet ovan.

Om Gårdsförsäljning

”Försäljningen sker i begränsad skala och att det snarare är besöket än försäljningen som står i centrum. ”

• Alkoholdryckerna ska vara egentillverkade av småskaliga oberoende producenter.

• Gårdsförsäljning får endast ske till besökare som deltagit i ett kunskapshöjande arrangemang som producenten har anordnat och tagit betalt för.

• Försäljningen till varje enskild besökare får inte överstiga 0,7 liter spritdrycker, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa alkoholdrycker vid samma besökstillfälle.

Källa: Riksdagens Socialutskott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.