– Jag kommer nog inte ha möjlighet att börja med alkoholförsäljning. Föreskrifterna blir mer ett hinder i stället för att möjliggöra, säger bryggaren Camilla Karlsson, i Kvillinge utanför Norrköping.
Enligt Folkhälsomyndigheten ska ett besöksarrangemang på 45 minuter ingå.
– För att kunden sedan ska få köpa max tre liter, eller 70 centiliter starksprit.
Måste upplysa om skadeverkningar
Camilla Karlsson tillverkar bland annat mjöd och cider. Hon skulle vilja se mer flexibla regler.
– Kunna köra ett bildspel eller en film. Eller ha en grupp i en och en halv timme, men jag ska kunna välja. Tänk dig att du på Systembolaget ska få en föreläsning på fem minuter för varje flaska vin.
Producenterna kan också bli tvungna att upplysa om skadeverkningarna av alkohol.
– Det har varken Systembolaget eller andra restauranger. Så det är konstigt att vi ska behöva göra det här, säger Nina Schultes, som tillsammans med sambon Kalle Andersson driver ett ölbryggeri på Gotland.
De tänker dock göra ett försök med gårdsförsäljning.
Se mer om detta i klippet ovan.
Om Gårdsförsäljning
”Försäljningen sker i begränsad skala och att det snarare är besöket än försäljningen som står i centrum. ”
• Alkoholdryckerna ska vara egentillverkade av småskaliga oberoende producenter.
• Gårdsförsäljning får endast ske till besökare som deltagit i ett kunskapshöjande arrangemang som producenten har anordnat och tagit betalt för.
• Försäljningen till varje enskild besökare får inte överstiga 0,7 liter spritdrycker, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa alkoholdrycker vid samma besökstillfälle.
Källa: Riksdagens Socialutskott