2 700 viltolyckor i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Varje år inträffar 2 700 viltolyckor på Östergötlands vägar. Det ska insatsveckan ”En olycka kommer sällan ensam” råda bot på.

Det är Nationella Viltolycksrådet som står bakom initiativveckan som nu lider mot sitt slut. Och den kom lägligt.

– Vi går in i en höst nu där riskerna ökar och vi vill att alla trafikanter ska lära sig lite mer kring viltolyckor, säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig på polisen.

Fokus på körkortselever

Det blir en vecka av informationskampanjer, och extrainsatta trafikkontroller på vägarna där viltolyckor är som vanligast. Speciellt fokus kommer dock att ligga på körkortselever.

– Körskolorna ska lära våra blivande bilförare hur de ska hantera eventuella viltolyckor. Gör förarna rätt från början då har vi bra och säkra medborgare på vägen och det tycker vi om, säger Mats Ekeberg, eftersöksjägare på Viltolycksrådet i Östergötland.

Tanken är att öka kunskaperna hos blivande förare om hur man ska agera innan, under och efter en kollision med vilt.

Eftersöksjägarna har under veckan besökt så många trafikskolor som möjligt i länet. Där har de försökt lobba för att skolorna ska föra in deras information i utbildningen.

Kostar mycket pengar

Totalt i landet sker över 47 000 viltolyckor på vägarna. Det menar rådet är för många samt att det kostar samhället för mycket pengar. Det hoppas de nu kunna förändra.

Vad ska man då göra om man har krockat med vilt?

– Först ska du försöka kontrollera om det är säkert att gå ur bilen. Är det säkert så måste du ringa polisen och märka ut platsen. Man har alltså både anmälnings- och utmärkningsplikt, säger Mats Ekeberg.

5 mest viltolycksdrabbade vägsträckor i Östergötland

Riksväg 35 Grebo – Åtvidaberg (13 km) samt från Åtvidaberg och ca 6 km söderut (sträckan är totalt ca 19 km med ca 7 viltolyckor/km/år).

Länsväg 215 (mellan Skärblacka och Finspång) från Torp till Falla (sträckan är totalt ca 10 km med ca 4 viltolyckor/km/år).

Riksväg 23/34 Linköping(Kåparpsrondellen) – Rimforsa, där stängslade sträckor och sjöar är undantagna (sträckan är totalt 18,5 km med ca 4 viltolyckor/km/år).

Länsväg 209, och särskilt förbifarten vid Ljunga utanför Norrköping (sträckan är totalt ca 3 km med ca 3 viltolyckor/km/år).

Riksväg 34 Borensberg – Motala samt Rv 50 Motala – länsgräns Örebro län (sträckan är totalt ca 30 km med 3 viltolyckor/km/år).

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.