En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra delen visar en person med lång hår som står i ett rum. Den högra delen visar en smutsig hundbur med flera hundar som sitter på golvet bland skräp och pappersbitar, samt en matskål i buren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte befogenheterna som en myndighet har. Men vi gjorde orosanmälan som ledde till att länsstyrelsen agerade”, säger Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben. Foto: SVT och Länsstyrelsen

Kennelklubben kritiseras för bristande kontroll: ”Har inte tillsynsansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Kenneln utanför Linköping som fick 125 hundar omhändertagna i augusti var ansluten till Svenska kennelklubben, SKK. Hundägare riktar nu kritik till organisationen och anser att de vanvårdade taxarna borde upptäckts tidigare.

– Vi har inte befogenheterna som en myndighet har. Men vi gjorde orosanmälan som ledde till att länsstyrelsen agerade, säger Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben.

Flera hundar avlivades kort efter att länsstyrelsen gjorde ett omedelbart omhändertagande. Lidandet för djuren blev för stort.

Flera hundar var helt apatiska, andra så stressade att de bet och hängde i burgallren. Mängden kiss och avföring gjorde det svårt för länsstyrelsepersonalen att andas. Hundar i burar stod staplade på varandra.

Vanvård på kennel i Linköping

Kenneln var medlem i Svenska kennelklubben, SKK, som verkar för att kvalitetssäkra hunduppfödning i Sverige.

Man är otroligt besviken på Svenska kennelklubben. Det står klart och tydligt att uppfödarna måste se till att tiken och valparna har det bra. De måste kontrollera det, säger Sara Broms som köpt tax på den anmälda hundkenneln.

Kennelklubben besökte gården

Svenska kennelklubben har ideella konsulenter som oanmält åker ut till anslutna uppfödare för kontroller. De kan då larma om saker som inte står rätt till.

Det var efter en sådan kontroll som länsstyrelsen omhändertog de 125 hundarna. Svenska kennelklubben hade varit på plats dagen innan, blivit oroliga över vad de såg och anmält kenneln.

Men det var inte första gången som SKK anmälde kenneln. Sex år tidigare, år 2018, gjorde SKK en anmälan där de skriver att de är ”mycket oroliga över djurhållningen”. Länsstyrelsen åkte ut på kontroll, men gjorde ingen åtgärd mot kenneln.

Ni anmälde kenneln 2018, men den fick ändå vara kvar som medlem?

– Om länsstyrelsen säger att det här är okej, då har vi väldigt svårt att hävda att det inte är okej. Vi måste förlita oss på de underlaget vi får från myndigheten, säger Janina Pfalzer.

”Jag tror att vi alla undrar hur det kunde gå så här långt” Hör Svenska kennelklubben bemöta kritiken om den aktuella kenneln i videon ovan.

Svenska kennelklubben och regler

Svenska kennelklubben är ”hundägarnas riksorganisation”. Anslutna uppfödare förväntas följa regler som säkerställer goda förhållanden för både tiken och valparna och organisationen har regler om avelsetik och uppfödaretik.

”Att välja en uppfödare som är medlem i Svenska kennelklubben är ett säkert sätt att säkerställa ett tryggt hundköp” går att läsa på Svenska kennelklubbens sajt.

Källa: skk.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på kennel i Linköping

Mer i ämnet