En hund sitter i en bur och bild på Länsstyrelsens logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 14 års tid har personer larmat länsstyrelsen om misskötsel hos uppfödaren. Se mer i klippet ovan. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Larm om vanvård i 14 år innan hundar omhändertogs på kenneln utanför Linköping

Uppdaterad
Publicerad

När länsstyrelsen omhändertog 123 vanvårdade taxar från kenneln utanför Linköping hade myndigheten fått in anmälningar om misstänkt djurplågeri under 14 års tid. Myndigheten genomförde en kontroll på gården 2018, men trots att anmälningarna fortsatte dröjde det sex år till nästa kontroll. Då var många hundar i så dåligt skick att de fick avlivas.

”Hej. Kan ni åka och titta på den här kenneln. Jag klarar inte av att se eländet en vinter till.”

Tipset skickades till Länsstyrelsen Östergötland i november 2013. Det var fjärde gången som tillsynsmyndigheten tog emot en anmälan om hundkenneln utanför Linköping. Första anmälan kom redan 2010 från en anonym tipsare som kände sig ”chockad över antalet hundar” som inte sköttes rätt och 2012 skrev en anmälare om 95 smutsiga valpar som lever instängda i små burar.

Larm om misstänkt djurplågeri i flera år

Under 14 års tid har elva personer larmat Länsstyrelsen om misstänkt djurplågeri hos uppfödaren, det visar handlingar som SVT Nyheter Öst tagit del av. Två av anmälarna skriver att kenneln gömmer hundarna i skogen fastbundna i träd.

Gemensamt för alla anmälningar är att tipsarna vill att länsstyrelsen ska åka till kenneln för kontroll.

– En stor mängd tips kommer in på en stor mängd verksamheter. Vi har inte möjlighet att genomföra tillsyn på samtliga tips. Det är en prioriteringsfråga, säger Kristoffer Hellberg Länsstyrelsen Östergötland.

En kontroll på 13 år

Utöver år 2011 när hundkenneln fick sitt tillstånd om djuruppfödning och det omedelbara omhändertagandet i augusti 2024, har länsstyrelsen besökt uppfödaren för kontroll en gång. Det var 2018.

– Då kunde vi inte konstatera några brister som föranledde omhändertagande eller föreläggande, säger Kristoffer Hellberg.

123 taxar omhändertogs akut

I augusti 2024 fick länsstyrelsen ett telefonsamtal från Svenska kennelklubben som ville göra en orosanmälan. De hade försökt genomföra en rutinkontroll, men ägaren öppnade inte dörren. Enligt samtalet luktade det starkt av ammoniak och högar med avföring låg inne i rastgårdarna.

Dagen efter åkte länsstyrelsen till uppfödaren för kontroll. Där omhändertogs 123 taxar akut. I anteckningarna från kontrollen skriver länsstyrelsen att ”det rådde misär”. Drygt 20 av taxarna var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt djurplågeri.

Hör mer om länsstyrelsens omhändertagande på gården och varför det dröjde sex år mellan kontrollerna i klippet ovan.

SVT har sökt kenneln utan svar.

Länsstyrelsen ansvarar för tillsyn

Hundägare är skyldiga att vårda sin hund i enlighet med Sveriges djurskyddslag. Den som misstänker att ett djur far illa ska kontakta länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen och genomför djurskyddskontroller. Myndigheten kan besluta om förelägganden, förbud, omhändertaganden av hundarna.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.