Hund i bur till vänster. Man i skjorta till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Djuren var utsatta för ett stort lidande”, säger Kristoffer Hellberg, chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen Östergötland. Foto: Länsstyrelsen/SVT

123 hundar omhändertogs akut – utreds som grovt djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

I ett unikt ärende har Länsstyrelsen i Östergötland omedelbart beslutat att omhänderta 123 hundar som blivit utsatta för extrem vanvård. Något som Corren var först att rapportera om.

– Det är ett relativt ovanligt ärende för det handlar om ett stort antal djur som är utsatta för ett stort lidande, säger avdelningschef Kristoffer Hellberg.

Tipset om bristande djurhandling kom på torsdagen den 15 augusti från allmänheten. När personal från Länsstyrelsen i Östergötland undersökte adresserna i Linköping upptäckte de att situationen var allvarlig.

– Vi såg att djuren var utsatta för ett stort lidande. Då inledde vi akut omhändertagande av hundarna, säger Kristoffer Hellberg, chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen Östergötland.

Flera av hundarna bodde på små ytor i burar avsedda för katter. Foto: Länsstyrelsen

Hur har det gått att ta hand om djuren?

– Det är ett stort antal hundar och som tur var hade våra aktörer möjlighet att ta hand om alla. Men det är så klart en logistisk utmaning.

Polisen har nu inlett en förundersökning om grovt djurplågeri.

Se hur det var på plats och hör hur Länsstyrelsen ska gå vidare med ärendet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.