Motståndet har varit tufft och få detaljplaner har lyckats vinna medborgarnas gillande.
– Tittar man på bostadsrotationen, kompetensförsörjningen, utbudet och ekonomin, så måste vi bygga i Söderköping, säger Anwar Samuelsson (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.
Förening vill värna det unika
Sedan några år tillbaka så har motståndet organiserat sig i en förening som har fokus på att värna Söderköpings medeltida struktur och unika stadsmiljö.
– Man måste ha ett helhetsperspektiv när man planerar en stad, säger Matts KG Eriksson, ordförande för Stadsmiljöföreningen Söderköping.
Just nu är det två detaljplaner som skapar en het debatt bland invånarna: Villa Lagberg och Norrtull. Och här har Stadsmiljöföreningen haft starka åsikter kring de byggskisser som presenterats.
– Vi tycker att tomten ska bebyggas, men frågan är på vilket sätt. Husen är för höga, helt enkelt, säger Matts KG Eriksson, ordförande för Stadsmiljöföreningen Söderköping.
Politikerna vill bygga för framtiden
Från politikernas håll ses det som nödvändigt att det byggs högre hus för att säkra Söderköpings framtid. Sett ur ett tioårsperspektiv har befolkningen ökat med över 500 invånare för att landa nära 15 000, men förra året tappade kommunen 78 av dessa. Den negativa trenden kan brytas om stadens bostadsutbud breddas, menar Anwar Samuelsson.
– Det krävs lite höjd på husen. Sen behöver det inte bara innebära att vi ställer till det estetiskt i Söderköping. Det kommer att bli vackert.
Se och hör mer i videoklippet här ovanför.