Sedan tidigare har 30 av de omhändertagna hundarna avlivats. Idag kom beslut om att ytterligare 26 hundar måste avlivas. Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Ytterligare 26 hundar avlivade efter svår vanvård på kennel utanför Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har fattat beslut om att avliva ytterligare 26 av de 125 hundar som omhändertogs efter omfattande vanvård på en kennel utanför Linköping. Totalt har det nu beslutats att 56 hundar måste avlivas och uppfödaren misstänks för djurplågeri.

Det var den 16 augusti som personal från Länsstyrelsen i Östergötland gjorde ett omedelbart omhändertagande av 125 hundar på en kennel utanför Linköping. Det är det största omhändertagandet som Länsstyrelsen Östergötland har gjort gällande hundar.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat att flera hundar var helt apatiska, andra så stressade att de bet och hängde i burgallren. Mängden kiss och avföring gjorde det svårt för länsstyrelsepersonalen att andas. Hundar i burar stod staplade på varandra.

Vanvård på kennel i Linköping

Massiva skador

Sedan omhändertagandet har 30 av hundarna avlivats. Idag kom beslut om att ytterligare 26 hundar måste avlivas.

– Tre hundar har dött på djurhemmet, så totalt har 59 hundar avlidit, säger Kristoffer Hellberg på länsstyrelsen.

”Fruktansvärt ledsamt”

”Dessa hundar har haft mycket kraftig smärta på grund av bland annat massiv tandsten och tandlossning, vilket även kan orsaka svårigheter att äta. De har även flertalet andra hälsoproblem av kronisk karaktär som orsakar smärta och obehag,” skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.

– Det är fruktansvärt ledsamt. Vi vill med detta beslut förhindra att dessa hundar utsätts för ytterligare lidande, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef vid Avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel.

Under torsdagen fattades också beslut om att 43 av hundarna bedöms vara vid tillräckligt god hälsa för att omplaceras.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om att personer larmat om misstänkt vanvård under 14 år till länsstyrelsen. Kenneln var också ansluten till Svenska kennelklubben där anslutna medlemmar förväntas följa regler om seriös uppfödning. Se mer i klippet.

En hund sitter i en bur och bild på Länsstyrelsens logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är det största omhändertagandet vi gjort”, säger Kristoffer Hellberg på Länsstyrelsen Östergötland, efter att flera hundar fick avlivas. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på kennel i Linköping

Mer i ämnet