En dörr lossnade och fönsterrutor krossades i den kraftiga explosionen i Norrköping under natten till måndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dörr lossnade och fönsterrutor krossades i den kraftiga explosionen i Norrköping. Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

20-åring döms efter explosion vid flerfamiljshus i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man från Borås dömdes på onsdagen av Norrköpings tingsrätt till fängelse i åtta år för explosionen i ett flerfamiljshus i stadsdelen Hageby den 25 mars.

Mannen döms för att ha transporterat sprängämnen, som sedan placerades ut vid porten till huset där minst 50 personer bodde. Vid den våldsamma explosionen som följde uppstod stor förstörelse på fastigheten. Ingen människa skadades fysiskt.

Tingsrätten skriver i sin dom att något närmare motiv inte har framkommit men en ”rimlig förklaring till agerandet är att det har sin bakgrund i eller syftar till att framkalla en konflikt mellan grupper i vilka skjutvapen eller sprängämnen används”. Den framlagda bevisningen mot mannen bedöms vara omfattande och robust.

20-åringen har nekat till brott. Han är sedan unga år känd av rättsvårdande myndigheter och dömd till ungdomsvård flera gånger och fälls nu för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt grov allmänfarlig ödeläggelse.

Lena ukrainsk flykting tittar ut ur fönster i Hageby efter explosion i Norrköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var är den säkraste platsen? Det kan man inte veta”, säger Lena Cherednyk som flytt kriget i Ukraina. Nu bor hon och hennes barn i huset i Hageby där den kraftiga detonationen inträffade. Foto: SVT/Linnea Burén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Norrköping

Mer i ämnet