Anna Lundgren står framför en utställning med olika kors i ett rum. I fokus är ett stort, kopparfärgat metallkors på en piedestal, omgiven av flera andra kors av varierande storlek som står på golvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visas några av de 197 korsen som samlats i Visby domkyrka. Foto: Patrik Widegren/SVT

200 unika smideskors har skapats till stöd för Ukraina – ställs ut i Visby domkyrka

Publicerad

Cirka 200 kors, tillverkade av smeder och smideskonstnärer från 27 länder, visas i utställningen ”With love for Ukraine” som nu finns i Visby domkyrka.

Utställningen har hittills visats på olika ställen i Europa. Med hjälp av organisationen Smeder utan gränser har den nu kommit till Sverige och Visby.

– Nu har det pågått ett tag det här fruktansvärda kriget och vi behöver ständigt, ständigt påminna oss. Nu finns den här utställningen här som ett hopp och en bön om fred för Ukraina, säger Anna Lundgren, domprost i Visby domkyrkoförsamling.

I klippet ovan ser du några av korsen och hör Anna Lundgren berätta mer om utställningen.

Om utställningen

”With love for Ukraine” började som idé hos smeden Sergiy Polubotko i Ukraina.

Nya kors från smeder från hela världen tillförs kontinuerligt. Nya skandinaviska kors kommer att tillföras utställning när den landar i Sverige.

Den visas i Visby domkyrka från 3 oktober och på Vadstena klostermuseum från 23 november.

2025 skall utställningen vidare till Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet