21 stödmiljarder betalades ut till arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Förra året betalade Arbetsförmedlingen ut över 21 miljarder kronor i olika stöd till arbetsgivare. Det framgår av en SVT-dokumentär som publiceras i dag. Utvecklingen oroar flera forskare som varnar för att riktiga jobb trängs undan.

SVT kan nu visa helt nya siffror som visar att de stöd som Arbetsförmedlingen betalar ut till arbetsgivare är högre än de summor som tidigare har angetts.

Förra året betalades över 21 miljarder kronor ut i olika stöd.I den siffran ingår särskilt anställningsstöd, förstärkt särskilt anställningsstöd, instegsjobb, lönebidrag, offentlig skyddad anställning, utvecklingsanställning, trygghetsanställning och anordnarbidrag i sysselsättningsfasen.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Totalt 21 082 100 000 kronor under förra året.Nystartsjobben står för den största andelen av stöden. Drygt 6 miljarder kronor av de utbetalade stöden gäller nystartsjobb. Och det är just nystartsjobben som tränger undan flest vanliga jobb, enligt forskarna.

180.000 i åtgärder

Idag är drygt 180.000 personer sysselsatta eller anställda genom något av alla de stöd som finns. Det har skett en fördubbling de senaste åtta åren.

Anställningsstöden kan vara bra för individen som får en anställning, men det finns en baksida.

– Problemet är när påsen med pengar tar slut. Då har man sett att arbetsgivare börjar på ny kula med nästa som kommer med rabatten, säger Malin Junestav, ekonomhistoriker och forskare.

Anställningsstöd används för att uppmuntra arbetsgivare att anställa personer som befinner sig långt bort från arbetsmarknaden. Arbetsgivarna får då en rabatt eftersom de anses ta en risk.

Men de senaste åren har subventionerna ökat kraftigt och ges numera till betydligt fler.

Webbunik dokumentär

SVT publicerar nu en webbunik dokumentär – ”Vägen till fas3” – som skildrar varför så många människor hamnar i långtidsarbetslöshet och fas3. I dokumentären säger Anders Forslund, professor vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, att det framför allt är nystartsjobben som tränger undan vanliga jobb. För att ha rätt till ett nystartsjobb räcker det att ha varit arbetslös i ett år.

– Gissningen är att för varje subventionerad anställning så försvinner ett ordinarie jobb. Det är en väldigt stor undanträngning. Så i huvudsak så är det ju inte så att man påverkar sysselsättningens storlek med de här insatserna, utan man förändrar vilka som får jobben, säger han.

Tidigare har arbetsförmedlarna varit återhållsamma med anställningsstöden, men de senaste åren har attityden förändrats, berättar företagaren Torbjörn Löwendahl.

– Det känns inte som ett lika stort motstånd. Min gissning är att det beror på trycket, att det är många fler som är arbetslösa och att den politiska opinionen handlar om hur många som arbetar eller inte, säger han.

Stöden marknadsförs

Idag marknadsför Arbetsförmedlingen aktivt de här stöden till arbetsgivarna. Myndigheten har bland annat varit ute på trailerturné för att hitta arbetsgivare och marknadsföra subventionerna. Och numera kan företag till och med beställa billig arbetskraft. Dokumentären ”Vägen mot fas3” visar att det här har ökat avsevärt.

Förra året hanterade Arbetsförmedlingen över 27.000 beställningar där arbetsgivare specifikt efterfrågade subventionerad arbetskraft. Det är en ökning med 30 procent på två år. Det visar nya siffror som Arbetsförmedlingen har tagit fram åt SVT.

Får hjälp med rabatter

På Arbetsförmedlingens hemsida får arbetsgivare nu också hjälp med att räkna ut hur stor rabatt de kan få. Och företagen har inte varit sena att nappa på Arbetsförmedlingens erbjudanden.

– Det är klart man följer systemet. Det ska mycket till innan man betalar tre gånger så mycket som möjligt om man inte måste, säger företagaren Torbjörn Löwendahl.

Men han tycker samtidigt att systemet är märkligt och riskerar att låta människor vänta i arbetslöshet tills de har fått en rabatt.

– Det finns en risk, så skulle jag resonera. Om jag väljer mellan två olika personer så väljer jag ju den som har en rabatt.

SE DOKUMENTÄREN – Vägen mot Fas 3

Varför träffar arbetsförmedlaren Karin aldrig någon av sina 1.100 arbetssökande? Varför säger Fas 3-anordnaren att han ligger risigt till om han hjälper de arbetslösa att få ett jobb? Varför måste arbetsförmedlaren Ingemar säga nej till utbildningar – trots att det skulle leda till jobb?

Vi har under sju månader filmat inifrån Fas 3-mässor och Arbetsförmedlingar för att försöka förstå varför så många människor hamnar i långtidsarbetslöshet och Fas 3.

Här kan du se dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet