Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare berättar om det senaste salmonellautbrottet som upptäcktes i en stallmiljö i Linköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare, berättar om det senaste salmonellautbrottet som upptäcktes i en stallmiljö i Linköping. Foto: privat/SVT

38 000 höns avlivade efter salmonellautbrott i Linköping – sanering av stallar inledd

Publicerad

För närmare två veckor sedan spärrades en gård i Linköping, sedan en rutinkontroll visat förekomst av salmonella i stallmiljön. Nu planerar Jordbruksverket hur saneringen ska genomföras och smittspårning fortgår.

– När Jordbruksverket får reda på att salmonella förekommer bland livsmedelsproducerande djur beslutar vi om spärr, det vill säga restriktioner för att det inte ska levereras ägg eller annat material från gården, säger Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

”Djuren är borta”

Därefter när det gäller fjäderfä, beslutar Jordbruksverket om avlivning av djuren. I det här fallet har nu 38 000 höns avlivats.

Hör smittskyddshandläggaren berätta hur arbetet går vidare samt hur smittspårningen går till i klippet ovan.

Går det att kontrollera och hindra utbrott av salmonella?

– Salmonella är ett smittämne som finns i landet och det är inte nytt att det förekommer. Det finns i naturen och i miljön, men vi har en väldigt låg förekomst bland våra djur, säger Maria Lundh.

Att förekomsten är låg bland livsmedelsproducerande djur beror enligt Maria Lundh på ett långsiktigt arbete i kombination med en lång tradition av gott förebyggande smittskyddsarbete ute på gård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.