Samtidigt tycker 52 procent av ungdomarna i Östergötland att pandemin medfört positiva saker, vilket är betydligt fler än 2020, då bara 35 procent svarade samma sak.
– Vi kan konstatera att ungdomarna nu har levt längre med pandemin och har sett fler konsekvenser av den, både negativa och positiva, jämfört med 2020, säger Hanna Henriksson som är samordnare för enkäten i ett pressmeddelande.
Oro, nedstämdhet och ensamhet
Konsekvenser av pandemin handlar enligt ungdomarna framför allt om psykisk påverkan och mindre sociala kontakter. De har bland annat känt sig nedstämda, oroliga, uttråkade och ensamma under pandemin. De negativa känslorna har varit vanligare hos tjejer.
– Ungdomarnas beskrivningar stämmer väl överens med de tidstrender vi ser i enkäten med ökad psykisk ohälsa bland framförallt unga tjejer. Vi ser att både oro och nedstämdhet har ökat mer markant bland tjejer under 2020-21 jämfört med tidigare år. Så kanske kan den senaste tidens snabba ökning av psykisk ohälsa bland unga tjejer delvis vara en effekt av pandemin, säger Hanna Henriksson.