Bildmontage. Porträtt på man i blå skjorta som ler. Bild på man som står i matbutik. Bild på fraktfartyg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns flera sätt som AI kan användas för att minska energiförbrukningen i samhället. Hör tre exempel på det i klippet. Foto: SVT

AI-professorn: Så kan artificiell intelligens spara energi i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens, AI, används i dag på flera sätt för att kunna minska energianvändningen i samhället. Tekniken skulle kunna minska energibehoven med mellan 10-20 procent i flera delar av samhället enligt Fredrik Heintz, som är expert på AI och professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

– AI har väldigt stor potential att spara energi i samhället genom att använda de begränsade resurserna vi har på ett mycket bättre och effektivare sätt, säger han.

Men den stora framväxten av AI kräver också mycket el. Teknikens behov av stora datacenter som måste kylas ner gör att energibehovet ökar hos flera stora teknikföretag.

Hur stort problem är det att tekniken kräver mycket el?

– Jag tror det är ett övergående problem. Tekniken är energikrävande i dag men jag tror vi kommer hitta mer energieffektiva sätt att göra samma sak på, säger Fredrik Heintz.

Se tre exempel i klippet på hur AI kan användas för att spara energi i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.