Det var tidigare i veckan som nyheten om att två travhästar fått avlivas till följd av det fruktade herpesviruset. Ytterligare två stall misstänktes ha drabbats av smittan, igår kom provsvaren tillbaka. I det ena stallet rörde det sig om ett falskalarm, men i det andra har tre hästar bekräftats sjuka.
– Vi fick provsvar från ett stall till igår så nu är det två stall som misstänkts och nu bekräftats, säger Maria Leclercq, länsveterinär i Östergötland.
I det här fallet är dock inte sjukdomen lika aggressiv.
– Jag pratade med veterinären som har hand om det stallet för någon dag sedan och vad jag förstod var de hästarna inte lika allvarligt sjuka som de som behövde avlivas, säger Maria Leclercq.
Ringer och frågar
Sedan viruset upptäckts i Östergötland har nyheten spritt sig i hästvärlden.
– Det har varit en del som ringt och frågar, framförallt har de frågor om hur man skyddar sig. Vi hänvisar då till SVA:s hemsida där det finns en lista med saker att tänka på, säger Maria Leclercq.
Neurologiska symptom
Sjukdomen, som är luftburen och kan liknas vid en förkylning, är inte särskilt vanlig. Den liknar dessutom en annan fruktad sjukdom; kvarka.
– Det har samma symptom och spridningssätt så det är viktigt att skilja hästar åt om de misstänks vara eller blir sjuka. Det kan vara svåra åtgärder, men också viktiga, säger Maria Leclercq.
Versionen av viruset som spridit sig i länet är en centralnervös form, vilket innebär att det påverkar nervsystemet. De hästar som fick avlivas visade ovanligt starka symptom för sjukdomen, bland annat blev de förlamade innan de tillslut togs bort.
– Den är under anmälningsplikt och vi brukar se 2-3 fall om året ungefär. Så det är som vanligt i år, men det som skiljer sig med den här gången är att hästarna fått så allvarliga symptom. Jag har aldrig varit med om att hästar har blivit så sjuka att de har behövts tas bort, säger Maria Leclercq.
Befarade ovanlig sjukdom
Innan viruset bekräftades funderade veterinärerna, som arbetat med fallet, om det rörde sig om en än värre sjukdom.
–De fick snabbt intensivvård eftersom de hade så kraftiga sjukdomssymptom. De misstänkte inte först just den här sjukdomen utan testade dem för andra saker, bland annat west nile fever. Den förekommer inte här och det hade varit jätteallvarligt om det hade varit den, säger Maria Leclercq.
Symptom för EHV-1
EHV-1 ger förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara mycket milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk hosta förekommer, framför allt hos unga hästar. Även svullnad (ödem) i benen kan förekomma.
Ston som kastar är till synes fullt friska och visar sällan andra symtom. I de fall sjukdomen leder till abort sker denna vanligen i senare delen av dräktigheten, men ibland kan ett sto kasta så tidigt som i femte dräktighetsmånaden.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt