• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Kustbevakningen/Arkiv

Algblomning i hela Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Algblomningen i Östersjön har skjutit fart under de senaste dagarna. Ytvattensamlingar täcker nu stora områden på det öppna havet och vid kusterna.

– Det har utvecklats under helgen. Vi har fått in många lokala rapporter om blomning i Stockholms skärgård, Kalmar sund och andra platser, säger Maya Miltell, handläggare på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

SMHI:s satellitbilder över Östersjön visar att blågrönalgerna – eller cyanobakterierna som det korrekta namnet lyder – har brett ut sig framför allt de senaste fem dagarna.

Östersjön under ytan

Stora algbälten

Finska viken är nu full av algbälten, liksom hela området öster om Gotland och vattnen från Blekinge till Polen. Dessutom är blomningen i full gång längs hela den svenska ostkusten upp till Ålands hav.

I Bottniska viken är blomningen inte lika påtaglig, men rapporter har kommit in om mindre ansamlingar vid vissa kuststräckor.

Vissa arter av algerna kan vara giftiga, men i dagsläget är det oklart hur vanliga dessa är i ansamlingarna.

– Vi vet inte. Provtagningarna är ännu inte klara. Att artbestämma blågrönalger med blotta ögat är mycket svårt, säger Maya Miltell.

”Ska ha respekt”

Många blir oroliga när de stöter på stora sjok av blågrönalger i vattnet.

– Man ska ha respekt för dem och undvika att doppa huvudet om det är mycket sörja i vattnet. Man ska också hålla djur och barn borta från algerna. Det är inte bra att svälja algerna om de är giftiga, säger Miltell.

Hon säger dock att man inte ska överdriva problemen. Algblomning är ett naturligt fenomen som alltid har förekommit. Ökad blomning kan vara ett tecken på övergödning, men störst påverkan har temperaturen.

– Algerna blommar precis under semestertider när de märks som mest. Blomningen kom igång tidigt i år, men läget just nu är ganska normalt för årstiden. Det brukar vara rätt omfattande blomning i mitten av juli, säger hon.

Fakta: Algblomning

Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.

Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.

Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet