– Tyvärr har situationen för den biologiska mångfalden blivit sämre, till exempel för marina däggdjur och fiskar, säger Lena Bergström, forskare i marinekologi vid SLU, som varit med och skrivit rapporten.
Rapporten har tagits fram av Östersjösamarbetet HELCOM. Den bygger på en stor mängd forskningsdata som samlats in mellan 2016–2021 och är den mest omfattande hittills.
Klimatförändringar förvärrar övergödning
Östersjön är ett av de hav på norra halvklotet som värms upp snabbast och kan därmed ge en fingervisning om hur klimatförändringar kan påverka andra hav i framtiden. Rapporten visar att minskande havsis under vintern och förändringar i havstemperatur redan drabbat Östersjön. Dessutom riskerar klimatförändringarna att späda på ett redan stort problem: övergödning.
– Östersjön karakteriseras fortfarande av hög övergödning och ökning av syrefria bottnar, säger Lena Bergström.
Detta behöver göras
Att bevara den biologiska mångfalden pekas ut som en nyckel för att klara de påfrestningar Östersjön står inför. För att skydda den biologiska mångfalden krävs gemensamma insatser som minskar övergödning, överfiske och giftiga ämnen.
– Om Östersjöns naturliga biologiska mångfald är stark så har naturen en starkare kapacitet att klara belastningar som kommer av det liv vi lever som människor, säger Lena Bergström.
En del av lösningen är även att öka skyddade marina områden. Om Sverige ska uppfylla sina åtaganden enligt FN:s havsrättskonvention bör de skyddade områdena nästan fördubblas för att nå 30 procent till 2030.
Strypt näringstillförsel har gett resultat
Trots dystra besked är det inte kört för Östersjön. De insatser som tidigare gjorts, har gett resultat. Bland annat har miljögifter så som PCB och bly minskat efter att de förbjudits.
– Den största åtgärden är att länderna har lyckats komma överens om ett samarbete kring reducering av näringsämnen. Utan den åtgärden skulle det har sett mycket värre ut i Östersjön idag, säger Lena Bergström.