Havs- och vattenmyndigheten, som på uppdrag av regeringen ska ta hand om våra hav och sjöar, menar att tillförseln av näringsämnen från närmiljön till sjö och hav har pågått alldeles för länge.
– Om vi inte fixar våran närmiljö nu kommer vi aldrig lösa det stora problemet med Östersjön, säger Philip Axe från Havs- och vattenmyndigheten.
Klimatförändringar späder på övergödning
Philip Axe från HaV menar att algblomningar kommer bli mer vanligt i och med att klimatet påverkas. Bland annat genom fler skyfall som luckrar upp näringsämnen från marken och sedan spolar ner det i hav och sjöar.
De bakterier som bryter ner döda alger och förbrukar syre gör det ännu snabbare om det är varmare, vilket leder till att alger också får en längre växtsäsong.
– Vi kommer få mer och mer syrebrist i våra sjöar, och större problem med minskad rovfisk i kustvatten och sjöar, säger Philip Axe.
Starta videon för att höra hur övergödning går till.
Så har övergödning sett ut historiskt
Övergödningsproblemen började redan på mitten av 1800-talet då massa sjöar och våtmarker torrlades för att ha mer mark att odla på. Idag vet vi att våtmarker är viktiga för att samla upp näringsämnen och förhindra övergödning.
Under 1900-talet började handeln av gödsel, vilket innebar att framåt så började jordbruksmark proppas med fosfor och kväve.
Problemen med övergödning kom även från storstäder där dåliga avloppssystem ledde till att mänsklig avföring hamnade i naturen och gav näring till hav och sjöar. Det var för många människor koncentrerade på för små ytor.
Från 1960- talet märkte man att det var ett stort problem, då investerade Sverige i vattenrening i städer. Problemet med övergödning från människan avföring blev löst.
Idag beror övergödning huvudsakligen på jordbruk, djurhållning och gödsel. Hör mer om hur i videon.
Källa: Hav- och vattenmyndigheten samt Sveriges vattenmiljö.