Aluminiumbehandlingen påbörjades i augusti och förväntas pågå under hösten. Syftet med behandlingen är att kemiskt binda fosforn som ligger på sjöns bottensediment genom aluminium, så fosforn inte längre läcker ut i sjön och ger näring åt alger.
– Det tar tid innan växtligheten och fisksammansättningen återställer sig, men siktdjupet kommer öka och bli bättre inom loppet av några dagar efter behandlingen, säger Göran Andersson, marknadschef på Vattenresurs AB som genomför behandlingen.
I Stockholms län har det mellan år 1997 och 2023 genomförts totalt 23 aluminiumbehandlingar för att motverka övergödning i sjöar, inklusive Uttran.
Behandling för miljonbelopp – håller för alltid
Behandlingen medfinansieras av LOVA-bidraget från länsstyrelsen i Stockholm och kommer kosta totalt tio miljoner kronor. Eftersom sjön delas av Södertälje, Salem och Botkyrka så kommer kommunerna att dela på kostnaden.
Innan en aluminiumbehandling genomförs är det viktigt att tillförseln av näringsämnen till sjön tas bort, behandlingen enbart i sig kan inte helt åtgärda övergödning.
– Om man inte har för stora utsläpp från omgivningen och åtgärdar det som läcker för bottnarna så är det en åtgärd som håller för gott, säger Göran Andersson.
SÅ ARBETAR SÖDERTÄLJE KOMMUN MED VATTENVÅRD
Enligt EU:s vattendirektiv ska alla Sveriges vattentillgångar ha god ekologisk status till år 2027. Något som exempelvis Uttran riskerar att inte uppnå. Därför är Södertälje kommun aktiv i vattenvårdsarbetet med sjöar, vattendrag och kustvatten. Här är några exempel:
– Det planeras en anläggning av våtmark i Skillebyns mynning. Det ska skapa viktiga livsmiljöer för att främja biologisk mångfald som reproduktion av rovfisk vilket kommer hjälpa mot övergödningsproblemen. Det finansieras med hjälp av LOVA-bidraget.
– I höst kommer ett projekt avslutas som genom fördjupning och breddning av diken samt anläggning av damm har syftat till att minska att mikroplaster, närsalter och andra föroreningar i dagvatten leds till Glasbergasjön och Uttran. Med bidrag från Naturvårdsverket.
– Befintlig våtmark i Norr gård ska utvidgas för att främja biologisk mångfalt. Med bidrag från länsstyrelsen.
– Det görs ett projekt för att identifiera och genomföra åtgärder som minskar näringsbelastningen på bland annat Kyrksjön, Åbyån och Stavbofjärden.
Källa: Södertälje kommun