Längs med landets ost- eller sydkust har ännu ingen kraftigare blomning synts. Att cyanobakterieblomningen har tagit fart beror på att det har varit varmt och vattnet har varit lugnt. Om vädret blir mer ostadigt kan algansamlingarna minska igen.
– Det blir troligtvis lite stökigare väder med bland annat ökad molnighet över Östersjön i veckan så förmodligen kommer vi inte kunna se något på satellitbilderna på ett par dagar, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.
Alltid algblomning numera
Ökad vind kan också göra att ytansamlingarna skingras och blandas ner i vattenmassan.
– Det är alltid blomning av cyanobakterier nu för tiden, men det är svårt säga var den dyker upp och var den inte dyker upp. Trots att det forskats mycket på området.
Algkartan från SMHI publiceras på den här sajten.
Baltic Algae Watch System
SMHI driver sedan 2002 ”Baltic Algae Watch System”, ett övervakningssystem för cyanobakterieblomningar (i dagligt tal algblomningar) i Östersjön baserat på satellitdata. Analyserade kartor som ger en bild av den aktuella situationen presenteras under hela sommaren på smhi.se.
Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och på bildar mycket stora populationer. Algblomning förekommer i alla sorters vatten.
Källa: SMHI